Index realitného zdravia bol v apríli 2,60, rast na trhu je pozvoľnejší

Vývoj na slovenskom realitnom trhu v apríli nenaplnil optimistické očakávania významnejšieho zlepšenia. Index realitného zdravia (IRZ), ktorý zostavuje Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), totiž dosiahol hodnotu 2,60 oproti prognózovaným 2,36.
„Tri mesiace po sebe sa blíži k tejto hodnote a po februárovom skokovom zlepšení oproti januáru signalizuje stabilizáciu trhu na priemernej úrovni obchodovania. V medziročnom porovnaní s aprílom 2014 ide o zhoršenie o 0,04, čo však nie je možné považovať za prejav zhoršenia trhu. Azda len pozvoľnejší rast ako minulý rok,“ zhodnotila asociácia.
Prognóza IRZ na máj na úrovni 2,39 je o 0,03 bodu horšia ako aprílová a je zhodná s minuloročnou májovou predpoveďou. Pretrvávajúci optimizmus tvorcov indexu podľa NARKS vyvoláva nádej na jeho pokračujúce zlepšovanie, a tým na aktívnejšie obchodovanie s nehnuteľnosťami v nasledujúcich mesiacoch. Máj a jún boli totiž vlani rekordnými mesiacmi a prvý tohtoročný vrchol obchodovania na trhu by mohli predstavovať aj teraz.
Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní tak pre realitných profesionálov, ako aj pre verejnosť so záujmom o reality.

Súvisiace články

Aktuálne správy