Výrobca airbagov Takata vyhlási najväčšiu zvolávaciu akciu v histórii USA

Minimálne šesť mŕtvych a viac než sto zranených - nebezpečné airbagy japonského výrobcu Takata sú už dávno neslávne známe.

Minimálne šesť mŕtvych a viac než sto zranených – nebezpečné airbagy japonského výrobcu Takata sú už dávno neslávne známe. Informovala o tom agentúra DPA.
Firma Takata na nátlak regulačných úradov teraz súhlasila s celonárodnou zvolávacou akciou. Od roku 2013 bolo v USA zvolaných zhruba 17 miliónov vozidiel a vzhľadom na najnovší vývoj sa môže tento počet takmer zdvojnásobiť. S počtom 33,8 milióna osobných a ľahkých nákladných vozidiel tak pôjde o najväčšiu zvolávaciu akciu v histórii USA. Otázka však znie, či bude možné vôbec zaistiť bezpečnosť.
Zvolávacia akcia totiž predstavuje obrovský logistický problém, ktorý sa okrem mnohých dodávateľov týka celého radu automobiliek: BMW, Fiat Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru a Toyota. Navyše, výrobné kapacity Takaty nestíhajú pokryť dopyt z predchádzajúcich zvolávacích akcií.
Ťažkosti vyplývajú aj z toho, že presná príčina chyby zatiaľ nie je známa. Airbagy, ktoré majú životy zachraňovať, sa v dôsledku výrobnej chyby menia na skrytého zabijaka. Môžu sa kedykoľvek aktivovať a vystreliť do kabíny ostré úlomky plastu a kovu, ktoré môžu ľudí v aute zraniť a dokonca usmrtiť.
Ďalším kameňom úrazu sú deravé pravidlá pri predaji ojazdených vozidiel. Autá, ktoré spadajú do zvolávacej akcie, sa totiž môžu predávať neopravené bez právnych dôsledkov. Noví majitelia sa tak o rizikách svojho vozidla vôbec nemusia dozvedieť.
Firma Takata doteraz odmietala rozšíriť zvolávaciu akciu na celé územie USA, keďže bola presvedčená, že problém vyvolal prienik vlhkosti do vyvíjača tlaku airbagu. Vychádzala z predpokladu, že riziko zlyhania airbagu sa týka iba štátov s horúcou a vlhkou klímou, ako sú Florida či Kalifornia. K tomuto záveru dospela po rozsiahlom internom vyšetrovaní, ktorého výsledky poskytla aj regulačným úradom. Tie neboli s ochotou výrobcu spolupracovať spokojné, preto vo februári naňho uvalili sankciu 14.000 USD (12.522,36 eur) denne. Vzhľadom na to, že Takata nátlaku ustúpila, úrady nateraz od sankcie upustili.

Súvisiace články

Aktuálne správy