Šikovní dôchodcovia: Polícia zatkla podozrivých z najväčšej britskej lúpeže

, CNBC;reuters Foto: SITA

Britská polícia informovala, že už zatkla sedem podozrivých, vrátane troch dôchodcov, v prípade multimiliónovej lúpeže v klenotníckej časti Londýna. Medializované správy hovoria o najväčšej lúpeži v histórii Veľkej Británie.

Bol to odvážny plán. Počas veľkonočného víkendu, keď boli všetky obchody v okolí zatvorené, sa zlodeji spustili do výťahovej šachty a pomocou ťažkej techniky prevŕtali vyše dva metre hrubý múr do priestoru trezora. Odniesli obsah z desiatok tisíc bezpečnostných schránok, hotovosť aj drahokamy. Bezpečnostný sejf v Hatton Garden využívalo aj zhruba 50 okolitých obchodníkov so šperkmi, uschovaných tam mali takmer 300 diamantov, zlato a drahé kamene.

Polícia oficiálne nepotvrdila žiadne podrobnosti o tom, o akú veľkú krádež šlo, ale médiá odhadujú, že by to mohlo byť až 200 miliónov libier. Takýto lup by v Británii zatienil všetky doterajšie.

V utorok sa viac ako 200 dôstojníkov vybralo na 12 adries v severnom Londýne a juhovýchodnom Anglicku. Počas zásahu zatkli sedem mužov, všetko Britov, vo veku nad 48 rokov, pre podozrenie zo sprisahania za účelom vlámania. Traja muži sú vo veku 67, 74 a 76.

Detektívi uviedli, že v jednom byte našli veľké tašky obsahujúce "významné množstvo hodnotného majetku," ktoré podľa predpokladov pochádza z vlámania.

Polícia čelí kritike za to, že nereagovala adekvátne na poplach v bezpečnostnom depozitáre počas vlámania. Veliteľ Peter Spindler pripustil, že nezvolili správne postupy. "Za toto sa chcem ospravedlniť," povedal, aj keď dodal, že žiadne stopy nepotvrdzovali, že ide o vlámanie.

Doterajší rekord v Británii drží lúpež hotovosti v Tonbridge, juhovýchodne od Londýna, z roku 2006. Vtedy lupiči ukradli takmer 53 miliónov libier v hotovosti. V roku 2000 polícia zmarila odvážny pokus ukradnúť diamanty v hodnote 350 miliónov libier, z londýnskej Millennium Dome. Ak by sa to podarilo, bola by to najväčšia lúpež na svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy