Talianska vláda chce zmierniť dôchodkovú reformu

Talianska vláda uvažuje nad zmiernením dôchodkovej reformy schválenej v roku 2012 tak, aby ľudia mali možnosť ísť do dôchodku skôr, no za cenu o niečo nižšej penzie. Povedal to dnes taliansky premiér Matteo Renzi. Informovala o tom agentúra Reuters.
Taliansko patrí ku krajinám s najvyššími výdavkami na dôchodky v Európe a zároveň k štátom s najvyšším dlhom. S cieľom dostať sa z ekonomickej krízy talianska vláda pod vedením Maria Montiho schválila pred vyše tromi rokmi viaceré reformy, vrátane dôchodkovej, ktorá počíta s tým, že od roku 2018 sa pôjde do dôchodku vo veku 66 rokov. Tento krok by mal zabezpečiť vyššiu udržateľnosť dôchodkového systému.
Dôchodková reforma, ktorú pomenovali Fornerovej reforma po ministerke práce za Montiho vlády Else Fornerovej, pomohla zmierniť napätie na finančných trhoch, v Taliansku je však mimoriadne nepopulárna. „Hľadáme možnosti, ako reformu nezrušiť, no zároveň dať ľuďom trochu viac slobody v rozhodovaní,“ povedal Renzi pre štátnu televíziu RAI.
Ako dodal, ak sa napríklad žena rozhodne ísť do dôchodku vo veku 60 či 61 rokov s tým, že bude mať mesačný dôchodok zhruba o 30 eur nižší, bude mať na to právo. Vláda chce podľa neho zmeny v dôchodkovej reforme predstaviť na jeseň v rámci návrhu rozpočtu na rok 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy