Máme to za sebou: Deutsche Telekom získa zvyšný podiel v ST za 900 miliónov eur

, SITA;ČTK Foto: SITA

Nemecký telekomunikačný operátor Deutsche Telekom ovládne 100 % v spoločnosti Slovak Telekom, a. s. (ST). Vláda na mimoriadnom zasadnutí v utorok schválila predaj 49-percentného podielu štátu v ST majoritnému akcionárovi. Celá transakcia by mala prebehnúť v najbližších dňoch

Ako po rokovaní vlády informoval minister financií a zastupujúci minister hospodárstva Peter Kažimír, nemecká firma zaplatí za zvyšný podiel v ST 900 mil. eur. Z toho 100 mil. eur bude viazaných na osobitnom účte pre prípadné súdne spory. Predstavitelia Deutsche Telekomu hneď v utorok aj podpísali zmluvu s predstaviteľmi štátu. "Máme to za sebou," skonštatoval Kažimír. Peniaze z predaja chce podľa vlastných slov použiť na zníženie dlhu.

Obe strany sa tiež dohodli na vyplatenie dividendy 16 miliónov eur, uviedol minister. Ľavicový kabinet premiéra Roberta Fica sa rozhodol predať štátny podiel v spoločnosti slovenských Telekom kvôli tomu, že štát čoby menšinový akcionár ST vraj nemôže ovplyvniť riadenie spoločnosti. V minulosti sa vláda opakovane dostala do sporu s väčšinovým akcionárom ST, spoločnosťou Deutsche Telekom, ktorý blokoval rozdelenie zisku popredného slovenského operátora. "Štát nemá dosah na riadenie spoločnosti. Nedokážeme ovplyvniť chod spoločnosti, nedokážeme sa dostať k dividendám, "odôvodnil minister hospodárstva Pavol Pavlis v marci pred poslancami parlamentu plán kabinetu predať 49 percent akcií telekomu.

Štátny podiel v Slovak Telekome sa mal pôvodne predávať prostredníctvom verejnej ponuky akcií. Štát sa však rozhodol nepokračovať v procese predaja podielu cez burzy, pretože dostal lepšiu ponuku, práve od majoritného akcionára ST. Dopyt na kapitálových trhoch pritom pri verejnej ponuke akcií vygeneroval cenu na spodnej hranici ponukového pásma, teda 17,70 eura za akciu. Za celý predávaný podiel by tak predajom cez burzu štát zinkasoval 750 mil. eur.

Ide o najväčší predaj aktív slovenského štátu za posledných viac ako desať rokov. Väčšinový podiel v Slovak Telekom kúpil Deutsche Telekom od Slovenska už v roku 2000, kedy za 51 percent akcií popredného slovenského operátora zaplatil miliardu eur.
 

 
 
 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy