Podľa MMF vzrastie talianska ekonomika tento rok o 0,7 %

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zlepšil prognózu vývoja talianskej ekonomiky pre tento aj budúci rok. Informoval o tom server wsj.com.
MMF uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Talianska by mal vzrásť tento rok o 0,7 % a v budúcom roku by sa tempo rastu malo zrýchliť na 1,2 %. V predchádzajúcej prognóze uvádzal fond rast talianskej ekonomiky na úrovni 0,5 % pre tento rok a 1,1 % pre rok 2016.
Fond uviedol, že vychádzal najmä z lepšieho než pôvodne očakávaného vývoja ekonomiky v 1. štvrťroku. HDP Talianska vzrástol podľa predbežných údajov talianskeho štatistického úradu Istat v 1. kvartáli medzištvrťročne o 0,3 %. Je to prvý medzikvartálny rast talianskej ekonomiky od 3. štvrťroka 2013 a zároveň ide o najvýraznejšie tempo rastu od 1. kvartálu 2011.
MMF ocenil ekonomické a inštitucionálne zmeny, ktoré spustila vláda premiéra Mattea Renziho, dodal však, že je nevyhnutné, aby talianska vláda v reformách pokračovala v doterajšom tempe. Vyzval najmä na zvýšenie úsilia s cieľom vyriešiť „dlhodobý problém s talianskou produktivitou“. Okrem toho navrhol ďalšie skresanie výdavkov štátu, čo umožní vláde vytvoriť si viac priestoru na znižovanie daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy