Zablokované webové stránky v škole ho naštvali, hnev premenil na milióny

, BBC Foto: HMA;youtube/wiredl

Nenájdete vo svete veľa príkladov, u ktorých by platilo, že bohatstvo rovná sa priamy dôsledok nespokojnosti v škole. Jack Cator je jedným z nich.

Bolo to v roku 2005, vtedy 16 ročný Jack bol plný hnevu, keď mu na strednej v Norfolku, na východe Anglicka, škola zablokovala prístup na webové stránky s hudbou, či hrami. Považoval sa za horlivého programátora, bral to ako výzvu. Neváhal využiť svoje znalosti aby systém prelomil. "Myslel som si, že je to zábavné, vyhnúť sa školským filtrom,“ hovorí dnes 26 ročný Cator. Využil na to webové stránky, ktoré dokážu maskovať digitálny odtlačok daného počítača tým, že ho presmeruje na vzdialený server, zvyčajne umiestnený v zahraničí. Užívateľ potom dokáže surfovať na internete anonymne. Tieto webové stránky poskytujú užívateľom niečo, čo sa označuje za virtuálnu privátnu sieť (VPN).

Cator sa pustil do práce a čoskoro už aj v škole dokázal sledovať svoje obľúbené hudobné videá. Ale nebol spokojný s kvalitou vtedajších poskytovateľov VPN. Služba bola pre užívateľov komplikovaná a nanútila priveľa reklamy. Cator sa rozhodol postaviť si vlastný projekt. To mu trvalo len jedno popoludnie, kým sedel na pohovke u rodičov. Svoje dielo pomenoval Hide My Ass (skry môj zadok-HMA). Cator hovorí, že vybrať vtipné meno pre firmu mu v raste pomohlo, ľudia si ho ľahšie zapamätajú. "Ľudia sa naňom pobavia a ak ho už raz počuli, v žiadnom prípade na neho nezabudnú," povedal v rozhovore pre BBC.

Napriek tomu, že ešte ako 16 ročný školák, pred desiatimi rokmi, už vedel dosť o temných stránkach webových stránok, a možnostiach zárobku cez internet, Cator veril, že HMA by mohol byť obchodne úspešný projekt. Aby na neho upozornil, začal šíriť virál na zainteresovaných fórach, len aby vzbudil nejaký rozruch. Spoliehal sa na tzv. "affiliate marketing", čo znamená, že Hide My Ass dostane za každým províziu od maloobchodníka, keď si niečo kúpil zákazník, ktorý prišiel cez HMA. Do mesiaca mal HMA stovky tisíc užívateľov po celom svete, a výnosy vo výške 15 000 libier ročne. "Bol som prekvapený, že to išlo tak rýchlo, viral som nikde nepovažoval za podnikateľský plán alebo niečo podobné. Len som jedno popoludnie spustil svoj web s tým, že keď si ľudia budú myslieť, že majú na to dôvod, začnú to zdieľať," hovorí Cator pre BBC.

Podnikanie mu pomohlo získať dostatočne vysoké vreckové, aby dokázal pokračovať v štúdiu IT na univerzite v Norwich. Ale v roku 2009 sa rozhodol so školou skoncovať a venovať sa HMA na plný úväzok, pridal platenú službu, ktorá má dnes viac než 200 000 predplatiteľov. K tomu treba pripočítať zhruba dva milióny ľudí, ktorí využívajú základnú verziu zadarmo. Ale aby mohla firma, rásť, potrebovala personál. Cator dal prednosť zamestnancom na voľnej nohe. Žiadne rozhovory po telefóne, ani výberové konania. Jednoducho sa s dotyčnými dohodol mailom, nech už to bol webdeveloper z ukrajinského Kyjeva, alebo manažér zákazníckeho servisu so sídlom v srbskom  Belehrade. Cator s nimi komunikoval zo svojho vidieckeho domova z Norfolku. "Ja by som outsourcing naozaj odporúčal ako cestu. Nestojí to toľko, nemusíte mať riadne kancelárie a môžete nájsť veľmi kvalifikovaných ľudí," hovorí. Ale ako firma rástla, čoskoro si uvedomil obmedzenia tohto prístupu.

"Jedna vec, ktorú som trochu oľutovať, bola, že som včas nerozmýšľal nad vlastnými kanceláriami… a o založení klasickej firmy už o niečo skôr. Keď rýchlo rastiete, nadíde čas, kedy najímanie ľudí na diaľku už nie je ideálne, nastanú problémy s dôverou. V jednej chvíli som mal ľudí pracujúcich v siedmich alebo ôsmich krajinách, a v skutočnosti neviete, kto títo ľudia do istej miery vlastne sú," tvrdí Cator s tým, že poslednou kvapkou v pohári pre neho bolo, keď sa istý dodávateľ pokúsil založiť si  konkurenčnú spoločnosť. A tak v roku 2012 vzal celý projekt pod strechu firmy s tým, že z dlhoročných nezávislých členov tímu sa stali zamestnanci na plný úväzok. Jack Cator sa v tom čase sťahuje do Londýna, kde zakladá riaditeľstvo pre HMA v Soho. Zároveň zakladá kancelárie v Belehrade a Kyjeve pre dôveryhodných pracovníkov so sídlom v týchto mestách. V súčasnosti má firma celkovo takmer 100 zamestnancov a naďalej svoje tržby zdvojnásobňuje každý rok.

Užívatelia totiž už vedia, aké výhody im VPN siete núkajú. Okrem toho, že získajú prístup k webovým stránkam, ktoré môžu byť v určitej krajine blokované, sú ochránení pred útokmi hackerov. Tí už nedokážu tak ľahko získať osobné údaje, alebo podľa IP adresy zistiť, odkiaľ píšete. Ale ani HMA to nemá s blokovaním jednoduché. Podobne ako iní poskytovatelia VPN sietí, sú v mnohých krajinách, vrátane Číny a Iránu, zakázané z dôvodu zneužitia. Ťažko sa pátra ak sú stopy dokonalo zametené. Cator tvrdí, že HMA nie je viac náchylná na zneužitie, než väčšina iných internetových firiem, a že vždy odovzdáva všetky informácie požadované políciou.

Ubehlo desať rokov a Cator sa rozhodol svoju firmu predať. Bol jej šéfom a jediným vlastníkom, dostal viac než 55 miliónov eur od globálnej softvérovej skupiny AVG. Na poste šéfa HMA zostáva a s podnikaním to vidí aj naďalej ružovo. "Je to nastavené tak, že popularita bude aj naďalej silne rásť, teraz už pod vlastníctvom AVG. HMA nebola úspešná len kvôli službám, ktoré ponúka,“ uzatvára Jack Cator.

Súvisiace články

Aktuálne správy