Tržby švajčiarskeho maloobchodu v marci klesli o 4,6 %

Marcové nominálne maloobchodné tržby v krajine medziročne klesli o 4,6 % a po úprave o infláciu boli nižšie o 2,8 %

Tržby švajčiarskeho maloobchodu v marci výrazne oslabili. Nominálne tržby medziročne klesli o 4,6 % a po úprave o infláciu boli nižšie o 2,8 %. Informoval o tom v pondelok švajčiarsky štatistický úrad. Pokles tržieb sa považuje znak deflácie v krajine po tom, ako jej centrálna banka prestala uplatňovať politiku, v rámci ktorej nedovoľovala franku voči euru posilniť viac ako na 1,2 CHF/EUR.

Štatistický úrad zároveň uviedol, že vo februári sa švajčiarske maloobchodné tržby podľa revidovaných údajov medziročne zmenšili o 3,1 %. Aj iné nedávne údaje zo Švajčiarska poukazujú na deflačný trend. Švajčiarske výrobné a dovozné ceny v apríli oproti rovnakému mesiacu minulého roka klesli o 5,2 % a medzimesačne oslabili o 2,1 %, informoval štatistický úrad v piatok.

Centrálna banka Švajčiarska zrušila maximálne prípustnú hodnotu franku voči euru vo výške 1,2 CHF/EUR 15. februára. To viedlo k prudkému posilneniu franku oproti spoločnej európskej mene. Pomalé prispôsobenie sa rozpočtov firiem, obavy z nižších miezd a nižších výnosov z úspor obmedzili výdavky, povedala Ipek Ozkardeskaya, analytička London Capital Group. „Očakávame hlbšiu hospodársku depresiu, kým sa významne neznormalizuje švajčiarsky frank. Kurz eura voči franku by sa mal zotaviť na úroveň 1,10 CHF/EUR ,“ konštatovala Ozkardeskaya. V pondelok bol kurz franku voči euru vo výške 1,0483 CHF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy