Nemecko chce žalobou zabrániť štátnym dotáciám na atómové elektrárne

Ministri životného prostredia nemeckých spolkových krajín, v ktorých sa na riadení krajiny podieľa Strana zelených, chcú vyzvať Berlín, aby podali žalobu proti dotovaniu výstavby atómových elektrární v EÚ. Informovala o tom agentúra DPA.
S touto pozíciou mienia ministri pristúpiť k svojej rezortnej konferencii, ktorá sa má konať v stredu 20. mája v bavorskom Kloster Banzi. „Výstavba nových atómových elektrární sa nesmie podporovať štátnymi peniazmi,“ povedal minister životného prostredia Slezvicka-Holštýnska Robert Habeck.
Vzhľadom na štátnu podporu atómových elektrární nebude možné splniť európske ciele pre rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. „Spolková vláda si musí vziať príklad z Rakúska a podať žalobu proti dotáciám pre elektráreň Hinkley Point C vo Veľkej Británii,“ dodáva Habeck.
Európska komisia v októbri 2014 povolila britskej vláde dotácie na výstavbu a prevádzku dvoch reaktorov v atómovej elektrárni na juhozápade Anglicka. Koaliční poslanci vtedy odmietli žiadosť parlamentnej frakcie Zelených o podanie žaloby na Súdnom dvore EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy