Finter Bank Zürich zaplatí 5,4 mil. USD za urovnanie sporu v USA

Švajčiarska Finter Bank Zürich súhlasila, že zaplatí Spojeným štátom 5,4 milióna USD (4,77 milióna eur) za urovnanie sporu s americkým ministerstvom spravodlivosti, ktorý sa týkal daňových únikov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Finter Bank Zürich je tento rok už treťou švajčiarskou bankou, ktorá sa radšej dohodla na finančnom vyrovnaní, aby sa vyhla trestnému stíhaniu za to, že pomáhala klientom z USA vyhýbať sa plateniu daní.
Podľa americkej prokuratúry táto malá súkromná banka so sídlom v Zürichu a pobočkou v Lugane, evidovala 283 účtov spojených s USA, na ktorých bolo približne 235 miliónov dolárov.
Americké ministerstvo spravodlivosti v roku 2013 ponúklo bankám možnosť dohody, ak dobrovoľne uznajú svoju vinu a poskytnú im údaje o účtoch klientov, ktorí sa snažili ukryť svoje aktíva v zahraničí a zatajiť príjmy pred americkými úradmi.
Finter v rokoch 2008-2011 pomáhala klientom z USA otvoriť si u nej účet a prijala aj klientov z iných švajčiarskych bánk, ktoré už americké úrady vyšetrovali pre napomáhanie daňovým únikom. Podobne ako iné podozrivé banky poskytovala americkým klientom celú škálu služieb, ktoré im umožnili ukrývať nepriznané aktíva a príjmy pred daňovými úradmi USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy