Európska únia musí zastaviť odliv výroby z členských krajín

Slovensko musí mať jasnú motiváciu, prečo je členom Európskej únie, čo chce svojím členstvom v budúcnosti dosiahnuť a Európska únia musí zastaviť odliv výroby zo svojich členských štátov, určiť si nové priority a zastaviť svoj pád. Pre TASR to povedal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a predseda Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory Peter Mihók v rámci seminára ‚Quo vadis EÚ‘, ktorý sa konal dnes v Bratislave. Napriek tomu, že váha EÚ na svetovej ekonomike v priebehu posledných 10 rokov klesla zhruba o tri až 3,5 percentuálneho bodu, podľa Mihóka je aj naďalej kľúčovým hráčom vo svetovej ekonomike.
„Európske normy musíme prispôsobiť tomu, aby sme zastavili odliv výroby z krajín Európskej únie, to znamená delokáciu zmeniť na reindustrializáciu. Plne podporujeme požiadavky Európy v oblasti ekológie, ochrany zdravia, avšak EÚ musí byť dostatočne silná, aby tieto veci, ktoré aplikuje na svojom teritóriu, presadila aj v globálnom svete,“ konštatoval Mihók. Ak totiž podľa neho len časť planéty, a to tá menšia časť, sa bude podriaďovať týmto obmedzeniam a ostatní budú bez obmedzení, tak EÚ bude strácať svoje pozície vo svetovej ekonomike.
„Slovenku, ako malej členskej krajine s rovnakými právami, aké má každá členská krajina EÚ, tiež chýbajú jasne zadefinované priority z hľadiska členstva. Tie sa nemôžu koncentrovať len na eurofondy, keďže týmto plánovacím obdobím už končia, aj keď boli dobrá vec a niekedy aj nesprávne využívané,“ povedal Mihók.

Súvisiace články

Aktuálne správy