Voda – ohrozená komodita

, Colosseum Foto:SITA

Jednou z najväčších hrozieb, ktorú predstavuje pre ľudstvo zmena klímy, je dostupnosť vody. Americká banka Bank of America Merrill Lynch nedávno vo svojej správe opísala, ako vidí budúcnosť poľnohospodárstva a vody. Podľa nej je nedostatok vody a následné obmedzenie poľnohospodárskej produkcie najväčším celosvetovým problémom 21. storočia.

Správa uvádza, že nejde len o nejaké regionálne sucho, ale o trend, ktorý zasiahne takmer každého človeka. Nedostatok vody bude mať vplyv na to, čo jeme, akým spôsobom jedlo upravujeme, kto má dostatok jedla, a dokonca aj na výslednú chuť potravín. Nasledujúci obrázok ukazuje, aký vplyv bude mať zvýšenie teploty o 3 ° C na výnos plodín.

Ďalší obrázok ukazuje, ako sú spotrebitelia v priemere vystavení základnému nedostatku vody v jednotlivých krajinách. Ide o pomer celkovej spotreby vody k celkovým obnoviteľným vodným zdrojom. Čím vyššie je percento, tým viac spotrebiteľov súperí  o obmedzené vodné zásoby.

 

Podľa analýzy Svetového inštitútu zdrojov (WRI) čelí v súčasnej dobe celkom 37 krajín sveta extrémne vysokej úrovni vodného stresu. Teda krajiny, ktorých pomer je vyšší ako 80 % a situácia sa naďalej zhoršuje.

Pre mnohých by teda celkom iste mohla byť zaujímavá možnosť investície do životodarnej tekutiny. Investície do burzovo obchodovaných fondov, ktoré sú postavené "na vode", neznamená, že sa hodnota fondu odvíja od aktuálnej ceny vody. Ale je závislá na cene akcií firiem, ktoré sa zaoberajú napríklad úsporou alebo ošetrením vody a v neposlednom rade aj spoločností, ktoré dodávajú nové technológie do vodárenského priemyslu.

Najväčším takým fondom s celkovým spravovaným objemom aktív o veľkosti 858 miliónov dolárov je Powershares Water Resources Portfolio (PHO). Fond investuje do amerických firiem, ktoré produkujú výrobky určené na ochranu a čistenie vody pre domácnosti, obchod a priemysel.

Druhou možnosťou je fond First Trust ISE Water Index Fund (FIW). Fond sleduje 36 najväčších amerických firiem podnikajúcich v priemyselnom odvetví pitnej a odpadovej vody a spravuje 193 miliónov USD.

Tretím, ale za to globálnym hráčom, je fond Guggenheim S&P Global Water ETF (CGW). Svoje portfólio má zo 40 % nasmerované do komunálnych distribútorov vody a globálna diverzifikácia je nasledovná:

55 % západná Európa, 30 % Severná Amerika a 12 % Ázia. Fond má v správe 373 miliónov amerických dolárov.

Avšak aktuálne je zaujímavá situácia aj pri základných potravinových komoditách Index agentúry Bloomberg zohľadňujúce cenu kukurice, sóje a pšenice sa nachádza na dlhodobom supporte, čo je najnižšia úroveň, ktorá bola už niekoľkokrát dosiahnutá. Z dlhodobého pohľadu je teda investícia do týchto komodít aktuálne ideálna, pretože tak nízke ceny sa s veľkou pravdepodobnosťou dlho nemusia zopakovať.

Po úsporách energií, ktoré sú aktuálne témou číslo jedna, je evidentné, že na rad prichádza otázka úspor vody a jej distribúcia. A to najmä v oblastiach, kde jej začína byť veľký nedostatok. Svet si to začína uvedomovať a je veľmi pravdepodobné, že voda bude do budúcnosti vzácnou komoditou.

 

Autorom je Petr Habiger, portfólio manažér Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy