Nadobúdanie poľnohospodárskych pozemkov sa sprísni

Poslanci chcú zabrániť zneužívaniu medzier v zákone

Parlament sprísnil nadobúdanie poľnohospodárskych pozemkov, aby tak zabránil zneužívaniu. Ako v návrhu novely zákona o nadobúdaní poľnohospodárskych pozemkov uviedli poslanci parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo, v praxi sa stretávajú s obchádzaním zákona.

 

Niektorí ľudia napríklad zneužívajú inštitút zámenných zmlúv, na ktorý sa pôvodne zákon nevzťahoval. Tým sa malo pomôcť usporiadaniu vlastníctva pozemkov pod budovami. Katastrálne odbory však na vkladové konania dostávajú desiatky zámenných zmlúv, kde sa poľnohospodárske pozemky zamieňajú za hnuteľné veci, alebo ktorými sa síce zamieňa pozemok za pozemok, avšak v úplne neprimeraných výmerách až v rozsahu hektáre za metre štvorcové. To podľa poslancov svedčí o snahe obchádzať ustanovenia tohto zákona.

Zneužíva sa aj ustanovenie zákona, podľa ktorého bolo doteraz možné status blízkej alebo príbuznej osoby preukazovať nielen verejnými listinami, ale aj čestným vyhlásením. "Katastrálne odbory okresných úradov majú každodenné skúsenosti, že čestné vyhlásenie na uvedený účel je zneužívané," uviedli poslanci pôdohospodárskeho výboru. Parlament preto vo štvrtok na ich návrh schválil zrušenie možnosti čestného vyhlásenia. Zákon nadobudne účinnosť 1. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy