Ceny ropy v stredu klesli, zlato posilnilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 14. mája (SITA, Reuters) – Ceny ropy v stredu klesli po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástli. Na ceny vyvíjali tlak obavy z rastu zásob americkej ropy. Podľa Federálneho úradu pre energetiku (EIA) sa americké zásoby ropy v týždni končiacom 8. mája znížili o 2,2 mil. barelov na asi 485 mil. barelov. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali ich zvýšenie o 386 tis. barelov.

Podľa EIA klesli tiež zásoby benzínu a ropných destilátov. Britská ropa Brent oslabila o 5 centov na 66,81 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástla na 68,17 USD za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 25 centov na 60,50 USD za barel. Ceny ropy vzrástli počas posledných šiestich týždňov o 20 až 25 %. Pozitívne ich ovplyvnili náznaky, že rastúci dopyt po tejto komodite by mohlo zmierniť jej prebytok.

Ceny zlata v stredu vzrástli. Podporilo ich oslabenie amerického dolára, ktorý voči košu hlavných svetových mien oslabil na trojmesačné minimum. Americkú menu negatívne ovplyvnili správy z amerického trhu práce. Dolár nepodporili ani americké maloobchodné tržby, ktoré v apríli stagnovali, keďže domácnosti obmedzili nákupy áut a ďalších nákladnejších položiek. Považuje sa to za signál, že ekonomike USA sa nedarí dosiahnuť výrazné oživenie po slabom raste v prvom kvartáli. Spotová cena zlata do 18:38 GMT posilnila o 1,8 % na 1 214,60 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástla až na 1 218,80 USD za uncu, čo je najvyššia úroveň za päť týždňov. Júnové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 2,2 % na 1 218,20 USD za uncu.

(1 EUR = 1,1221 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy