Žilinka, Crkoňová aj Mitrík môžu kandidovať za šéfa NKÚ, výbor ich odobril

Maroš Žilinka, Henrieta Crkoňová aj Karol Mitrík spĺňajú zákonné podmienky na to, aby mohli kandidovať na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Rozhodol o tom dnes parlamentný finančný výbor, ktorému sa kandidáti predstavili.
Všetci traja kandidáti sa zhodujú, že o NKÚ by malo byť viac počuť. Chcú preto zmeniť komunikáciu nielen s úradmi, ale aj navonok. Hovorili tiež o lepšej kontrole narábania s verejnými zdrojmi. Nevyhli sa otázkam o nezávislosti. Všetci traja trvajú na tom, že sú nadstranícki.
Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov. Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička a Štefan Kuffa. Kvasničku to stálo členstvo v klube KDH, Kuffu v klube OĽaNO tiež kritizovali, ale nevylúčili ho.
Mitríka, bývalého šéfa SIS, preferuje šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, za čo ho kritizuje aj jeho posledný kolega v parlamente z SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.
Voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Úrad vedie naďalej Ján Jasovský, ktorý presluhuje od februára 2012. Do funkcie ho nominovala už neexistujúca ĽS-HZDS.

Súvisiace články

Aktuálne správy