Rast ekonomiky SR, podobne ako celej eurozóny, sa zrýchlil

V prvom štvrťroku ekonomika Slovenska medzikvartálne posilnila o 0,8 % po raste o 0,7 % v predošlom štvrťroku, hospodárstvo celej eurozóny v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnilo o 0,4 % po raste o 0,3 % v predchádzajúcom štvrťroku

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnil o 0,4 %. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Rast HDP eurozóny sa tak zrýchlil, keďže v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 0,3 %. V rámci celej EÚ sa tempo rastu ekonomiky nezmenilo, keďže aj v poslednom štvrťroku vlaňajška posilnila o 0,4 %.

Medzikvartálny rast slovenskej ekonomiky sa podobne ako rast hospodárstva celej eurozóny v prvom štvrťroku zrýchlil. Za január až marec sa hospodárstvo SR medzikvartálne zväčšilo o 0,8 %, pričom v období októbra až decembra 2014 bol medzikvartálny rast na úrovni 0,7 %.

Rast slovenského HDP sa v prvom kvartáli aj medziročne zrýchlil a to na 2,9 % po tom, ako sa v poslednom štvrťroku 2014 medziročne zväčšil o 2,6 %. Medziročný vývoj ekonomiky SR teda bol podobný ako vývoj celej eurozóny aj celej EÚ. Medziročne ekonomika eurozóny v prvom kvartáli posilnila o 1 % po raste o 0,9 % v štvrtom kvartáli vlaňajška. Hospodárstvo celej EÚ medziročne v prvom kvartáli vzrástlo o 1,4 % po tom, ako v štvrtom kvartáli vlaňajška medziročne posilnilo o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy