Komoditný vývoj v apríli

, Colosseum Foto:SITA

Na vývoji cien hlavných komoditných skupín sa podieľali predovšetkým globálne ekonomické faktory. Spomalenie ekonomického rastu Číny a špekulácie o kvantitatívnom uvoľňovaní zo strany čínskej centrálnej banky výrazne ovplyvnili niektoré komodity. Sekundárny vplyv na vývoj komodít mal na svedomí aj americký dolár.

Ropa v apríli prešla opäť volatilným vývojom. Trh s ropou ovplyvňovali predovšetkým obavy z geopolitického napätia v Jemene. Trh tiež dlhodobo trápi vysoká produkcia a rekordné zásoby. Podľa prieskumu agentúry Reuters sa ťažba ropy kartelu OPEC zvýšila na 31,04 milióna barelov denne, čo je najvyššia úroveň za posledné dva roky. Pravidelná štatistika Ministerstva energetiky USA o stave zásob ropy a ropných produktov poukázala na konci apríla na nižší rast zásob ropy (1,9 mil. barelov) než očakávali analytici (2,3 mil. barelov) oslovení agentúrou Bloomberg. Je to už po niekoľkýkrát v rade, čo zásoby ropy v USA rástli slabším tempom. Čo je však tiež dôležité, po prvýkrát od novembra kleslo množstvo ropy v najdôležitejším americkom skladisku a prepravnom uzle pre ropu, v oklahomskej Cushing. Je možné, že prebytok ropy na svetovom trhu sa začne pomaly zmenšovať. V USA súčasne dochádza k obmedzeniu ťažby ropy. Podľa údajov spoločnosti Baker Hughes klesol počet aktívnych vrtných súprav v USA na 679 plošín, čo je najnižšia úroveň od septembra 2010.

Cena zlata na konci mesiaca poklesla z trojtýždňových maxím v reakcii na zasadnutie americkej centrálnej banky (FED). Predstavitelia FEDu oznámili, že nedávne spomalenie rastu tamojšej ekonomiky bolo zapríčinené faktormi, ktoré už pominuli, a zároveň vyjadrili svoj optimizmus v budúci rast. Žltý kov odpísal 29 % svojej hodnoty v uplynulých 2 rokoch predovšetkým vďaka posilňujúcemu americkému doláru a tiež rastu cien akcií, zatiaľ čo miera inflácie zostala na nízkej úrovni.

Zemný plyn zaznamenal zvýšenú spotrebu zo strany elektrární, ktoré sa odkláňajú od spaľovania uhlia z dôvodu vyšších nákladov. Objem dodávok zemného plynu pre generátory sa navýšil o 6,2 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

 Zmena ceny v apríli a aktuálna cena
 komodita pohyb v % aktuálna cena k 30.4.
 ropa WTI 25,3 59,63 USD za barel
 zlato -0,1 1182,4 USD za oz
 meď 4,9 2,89 USD za libru
 kukurica -2,7 3,66 USD za bušel
 pšenica -7,4 4,74 USD za bušel
 káva Robusta 3,6 1792 USD za tonu
 bravčové mäso 7,4 81,43 US centa za libru
zdroj: CSI

Cena pšenice v závere mesiaca klesla na päťročné minimum v dôsledku slabého dopytu po americkej pšenici. Podľa posledných údajov tamojšieho ministerstva poľnohospodárstva boli v sezóne, ktorá začala v minulom roku v júni, je vývoz pšenice z USA len na úrovni 24 % objemu vyvezeného v sezóne predchádzajúcej. Takto citeľný prepad záujmu o americkú pšenicu je daný jej vyššou cenou oproti konkurencii z iných krajín. Napr. Rusko a Čína môžu kvôli priaznivému počasiu a teda aj dobrej úrode ponúknuť dovozcom výhodnejšie podmienky.

V polovici apríla sa začalo veľmi dobre dariť bavlne, keďže sa zvýšil jej vývoz z USA. Vývoz v porovnaní s uplynulým rokom stúpol o 17 %, čo bola hodnota, ktorá prekonala všetky očakávania. Dá sa predpokladať, že vyšší záujem o americkú bavlnu bol daný priaznivými cenami. Za uplynulý rok totiž bavlna v súhrne zlacnela o 33 %.

Pomalšie tempo ekonomického rastu v Číne ovplyvnilo tiež trh s kakaovými bôbmi. Spotreba tejto komodity klesla o 9,3 % na 144 738 ton z úrovne 159 617 ton v predchádzajúcom roku. Kakao prešlo cenovú rally v minulom septembri vďaka vypuknutiu vírusového ochorenia ebola vo vybraných lokalitách Afriky. Väčšina analytikov sa zhoduje, že súčasný dopyt je oproti predchádzajúcim rokom výrazne slabší.

Autorom je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy