Zisk SABMiller v obchodnom roku 2014/15 klesol, ale prekonal odhady

Pivovarnícky koncern SABMiller dosiahol v obchodnom roku 2014/2015 lepšie ako očakávané výsledky. Vďačí za to najmä rastu predaja v Afrike a Latinskej Amerike, ktorý zmiernil slabší odbyt v Severnej Amerike a Číne, aj keď v prvých troch mesiacoch tohto roka už čínsky trh ožil. SABMiller však upozorňuje, že podmienky na globálnom trhu vrátane kurzových výkyvov budú aj v novom obchodom roku náročné. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Prevádzkový zisk druhej najväčšej pivovarníckej skupiny na svete v obchodnom roku, ktorý sa skončil 31. marca 2015, klesol medziročne o 1 % na 6,37 miliardy USD (5,67 miliardy eur). Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, však odhadovali, že sa zníži na 6,23 miliardy USD.
Tržby pivovarníckeho koncernu so sídlom v Londýne, ktorému patria známe značky ako napríklad Grolsch, Pilsner Urquell a Peroni, sa za 12 mesiacov do konca marca znížili medziročne o 2 % na 26,29 miliardy USD, ale prekonali tiež odhady na úrovni 26,23 miliardy USD.
Dôvodom nižších tržieb bolo najmä posilnenie dolára. Po očistení od kurzových vplyvov sa tržby SABMilleru v uplynulom roku zvýšili o 5 %.
Upravený zisk pred zdanením sa takmer nezmenil a dosiahol 5,64 miliardy USD, zatiaľ čo analytici očakávali, že klesne na 5,1 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy