Francúzska a španielska ekonomika v 1. kvartáli zrýchlili, ale nemecká spomalila

Francúzska ekonomika dosiahla v 1. kvartáli 2015 najrýchlejšie tempo rastu za takmer dva roky, zatiaľ čo rast nemeckej ekonomiky sa spomalil viac, ako sa čakalo. Dôvodom bol slabší export, ktorý nedokázala nahradiť ani domáca spotreba. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka, najväčšej ekonomiky eurozóny, sa v prvých troch mesiacoch roka zvýšil len 0,3 % v porovnaní s predchádzajúcim, 4. kvartálom 2014, keď vzrástol o 0,7 %. Oznámil to dnes spolkový štatistický úrad vo Wiesbadene. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom očakávali, že výkon nemeckej ekonomiky stúpne v 1. štvrťroku o 0,5 %.
Naproti tomu Francúzsko dosiahlo lepšie ako očakávané výsledky. Jeho HDP totiž v 1. štvrťroku vzrástol o 0,6 % po stagnácii v predchádzajúcom kvartáli, zatiaľ čo experti predpovedali, že sa zvýši o 0,4 %.
Francúzska vláda očakáva, že výkon druhej najväčšej ekonomiky regiónu, ktorý platí eurom, za celý tento rok stúpne aspoň o 1 % po vlaňajšom miernom raste o 0,2 %. Údaje za 1. kvartál pritom naznačujú, že ekonomika krajiny by mohla zrýchliť ešte viac.
Za dobré výsledky v 1. kvartáli vďačí Francúzsko spotrebiteľským výdavkom, firemným investíciám a produkcii priemyslu. Export z krajiny sa však spomalil. Francúzska centrálna banka predpovedá, že v tomto 2. štvrťroku spomalí aj rast ekonomiky, a to na 0,3 %.
Nemecký štatistický úrad Destatis zase uviedol, že k rastu HDP v 1. kvartáli pozitívne prispela súkromná spotreba a tiež investície v stavebníctve a do vybavenia firiem. Ale obchod ekonomike nepomohol, keďže import stúpol viac ako export.
Motorom rastu nemeckej ekonomiky bol donedávna najmä export, ale teraz sa musí v čoraz väčšej miere spoliehať na domácu spotrebu, keďže štáty eurozóny, ale aj zámorské krajiny zápasia s problémami, čo sa odráža na slabšom dopyte po dovoze.
Aj Španielsko, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou menového bloku, dosiahlo v 1. kvartáli výborné výsledky. Jeho HDP totiž vzrástol o 0,9 %, najstrmšie od roku 2007. Vláda preto zlepšila prognózu za celý rok a očakáva expanziu ekonomiky o 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy