Alternatívne investície: V priebehu týždňa sa predali dva šperky za viac ako štvrť milióna eur

, ALO diamonds

Predaj sa uskutočnil v Česku a na Slovensku, išlo o 14 karátový smaragd a šperk s prírodne žltým diamantom.

Predaný smaragd je veľkosťou, farbou a čistotou skutočným unikátom. S hmotnosťou viac ako 14 karátov môže jeho hodnota tromfnúť nejeden diamant. Zakúpený bol ako samostatný kameň, ktorého cena sa pohybovala okolo 80 000 EUR. Z kameňa sa v súčasnosti vyrába šperk, pričom jeho dizajn sa tvorí v spolupráci s klientom na mieru.

Druhým kúskom bol šperk s prírodne žltým diamantom. Jeho cena sa vyšplhala približne na sumu 200 000 eur. Išlo o ručnú výrobu na zákazku, pričom na šperku sa pracovalo jeden mesiac. Je z bieleho zlata a sú na ňom umiestnené menšie okrúhle a podlhovasté, tzv. bagetové diamanty. Samotný kameň je unikátny svojím sýtožltým prírodným sfarbením a hmotnosťou 5 karátov.

 „Tieto investičné šperky sú naozaj výnimočné, a to nielen vďaka vsadeným kameňom, ale aj remeselnému spracovaniu, ktorá hodnotu šperku ešte zvyšuje,“ hovorí Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds. V tomto prípade ide o rodinné investičné šperky, to znamená, že klienti si ich kúpili ako bezpečnú investíciu s predpokladom jej budúceho zhodnotenia.

Podľa prieskumu spoločnosti De Beers, najväčšieho ťažiteľa diamantov na svete, dopyt po diamantových šperkoch rastie. V roku 2013 sa ich predalo v celkovej hodnote 79 miliárd dolárov . V rovnakom roku sa vydražil aj historicky najdrahší drahokam za 62 miliónov eur. Išlo o vzácny ružový diamant s hmotnosťou 59,6 karátov, ktorý sa vyznačoval najvyššou čistotou . Celosvetovo najdrahší smaragd predala v roku 2010 ženevská aukčná sieň Sotheby´s za takmer 37 miliónov eur. Volá sa Fancy Intense Pink a váži 24,78 karátov .

Súvisiace články

Aktuálne správy