Odporcov eura v Česku ubúda, proti je však stále 69 % ľudí

Podiel odporcov eura v Českej republike sa za posledný rok znížil o 7 %, napriek tomu by "nie" spoločnej európskej mene povedalo 69 % Čechov.

Podiel odporcov eura v Českej republike sa za posledný rok znížil o 7 %, napriek tomu by „nie“ spoločnej európskej mene povedalo 69 % Čechov. Vyplýva to z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM). Česi sú tak najskeptickejšou z krajín, ktoré sa euro zaviazali prijať. Informoval o tom server iDnes.cz.
Naopak, 24 % ľudí by korunu za euro vymenilo, zvyšok sa nevedel vyjadriť, ukázal prieskum CVVM. Za posledný rok sa tak podiel odporcov eura znížil o 7 %, zatiaľ čo súhlas s prijatím sa o 5 percentných bodov zvýšil.
Podpora eura podľa autorov prieskumu klesá s rastúcim vekom. K stúpencom eura patria čoraz častejšie vysokoškoláci, ľudia s dobrou životnou úrovňou, študenti, ľudia hlásiaci sa k pravici alebo voliči hnutia ANO. K odporcom patria zasa ľudia, ktorí považujú súčasnú ekonomickú situáciu za zlú, dôchodcovia, stúpenci KSČM a nevoliči, rovnako ako ľudia nedôverujúci vláde a európskym inštitúciám.
Česká vláda koncom apríla schválila novú stratégiu českého pôsobenia v Európskej únii, v ktorej dátum prijatia eura nestanovuje. Termín vstupu do eurozóny by mal byť stanovený pred rokom 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy