Ceny ropy vzrástli, cena Brentu dosiahla takmer 66,5 USD/barel

Ceny ropy zaznamenali rast, pričom cena Brentu dosiahla počas dňa takmer 66,5 USD za barel (159 litrov), keď ju podporil slabší kurz dolára a pokračujúci konflikt v Jemene. Výraznejšiemu rastu však zabránili informácie zo Saudskej Arábie o rekordnej produkcii ropy v apríli a plány Iraku dosiahnuť v júni rekordný export. Informovala o tom agentúra Reuters.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla do 15.52 h SELČ o 88 centov na 65,79 USD (58,54 eura) za barel, pričom počas dňa sa dostala až na 66,45 USD/barel. Rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI, ktorá vzrástla o 58 centov na 59,83 USD za barel. V priebehu dňa prekonala hranicu 60 USD, keď dosiahla 60,55 USD/barel.
K rastu prispelo oslabenie kurzu dolára oproti košu mien o 0,6 %, ako aj pokračujúce napätie v Jemene. Krajina síce napatrí k významným producentom ropy, avšak jej poloha v blízkosti kľúčových exportných trás vyvoláva nervozitu z možného obmedzenia dodávok.
Na druhej strane, Saudská Arábia oznámila, že v apríli zvýšila produkciu ropy na rekordných 10,308 milióna barelov denne. V marci ťažila denne 10,29 milióna barelov ropy. Navyše, podľa zdrojov oboznámených so situáciou Irak plánuje v júni vyviezť zo svojich južných prístavov rekordné objemy komodity.

Súvisiace články

Aktuálne správy