Slovenský priemysel v marci príjemne prekvapil

Slovenský priemysel v marci 2015 príjemne prekvapil, keď sa vrátil k dvojcifernému medziročnému rastu po prvýkrát od decembra 2013.

"Pozitívne je, že rast priemyslu prechádzal v marci naprieč odvetviami," komentoval zverejnené výsledky priemyslu analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
Medzimesačný pokles produkcie podľa neho zaznamenali len výrobcovia spotrebnej elektroniky, aj ich produkcia však ostala mierne nad úrovňou marca minulého roka. "Po prvýkrát od vypuknutia krízy sme tak mohli pozorovať medziročný rast produkcie vo všetkých odvetviach priemyslu," zdôraznil. V marci sa však darilo aj odvetviam chemického priemyslu a prekvapivo silný rast produkcie vykázali aj niektoré tzv. low-tech odvetvia.

Čísla zo začiatku roka podľa Koršňáka naznačujú, že slovenský priemysel sa začína po slabšej druhej polovici minulého roka opäť zotavovať. "Rast je pritom rozložený medzi viacero odvetví priemyslu," dodal.
"V rámci výroby si slušný rast z predošlého mesiaca udržala produkcia potravín, nápojov a tabakových výrobkov a jej príspevok k celkovému rastu dokonca vzrástol o pol percentuálneho bodu. Výroba áut podľa predpokladov zvýšila svoj medziročný rast,"
doplnil makroekonóm VÚB Andrej Arady.

Štatistický úrad SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie sa v marci 2015 v porovnaní s marcom 2014 zvýšil o 10,4 %. Vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 10,9 %, v ťažbe a dobývaní o 8,6 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,4 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v marci 2015 oproti februáru 2015 vzrástla o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy