Opozícii sa nepáči krátenie minimálneho dôchodku, prichádza s návrhmi

, TASr Foto: SITA

Opozičný poslanec za stranu Most-Híd Ivan Švejna k novele zákona, ktorou sa má zaviesť minimálny dôchodok, predložil tri pozmeňujúce návrhy. Jedným z nich je, aby ľudia, ktorým bude priznaná plná výška minimálneho dôchodku, previedli svoje úspory z druhého piliera do Sociálnej poisťovne. Zdôvodnil to tým, že sa tak odstráni diskriminácia sporiteľov, ktorí nie sú v druhom pilieri.

Podľa Švejnu je totiž pozmeňujúci návrh, s ktorým prišiel vládny poslanec Ján Podmanický (Smer-SD) a odobril ho už v marci Výbor Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci, nespravodlivý pre sporiteľov. Vyplýva z neho, že ľuďom, ktorí si sporia v druhom pilieri, by sa mal znižovať minimálny dôchodok vyplácaný štátom. A to podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri. Zároveň sa bude pri posudzovaní penzie a určovaní minimálneho dôchodku brať do úvahy len dôchodok z prvého piliera. "Ja navrhujem priznať minimálny dôchodok všetkým nízkopríjmovým dôchodcom, ale v tom prípade ten dvojpilierový dôchodca, keď chce mať minimálny dôchodok od štátu, musí previesť našetrené peniaze z druhého piliera do Sociálnej poisťovne," priblížil Švejna.

Podľa jeho slov by to bolo dobré riešenie. "Vyhli by sme sa tým aj Ústavnému súdu, lebo každý asi cíti, že pokiaľ zákon takto bude prijatý, budeme sa ho musieť opýtať, či sa takto majú rozdeľovať dôchodcovia," tvrdí Švejna.

Ján Podmanický

Pozmeňujúci návrh Jána Podmanického kritizoval v pléne aj opozičný poslanec za KDH Július Brocka. Uviedol, že keď bola novela zákona v prvom čítaní, tak ju vítal, ale teraz nemôže právnu normu podporiť, ak bude obsahovať krátenie minimálneho dôchodku pre ľudí, ktorí si sporia v 2. pilieri. Taktiež považuje túto zmenu v zákone za protiústavnú. "Poslanci KDH nebudú za takúto pozmenenú podobu návrhu novely zákona hlasovať," dodal Brocka.

K právnej norme má výhrady aj Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Ten k nej predložil tiež pozmeňujúci návrh. Už dávnejšie upozorňuje na to, že minimálny dôchodok rozdeľuje seniorov na dve nerovnaké skupiny. Novelou sa má totiž odstrániť posudzovanie príjmovej situácie dôchodcov, ktorí budú žiadať o minimálny dôchodok a odpracovali viac ako 30 rokov. Systém posudzovania sa má však podľa Kaníka naďalej vzťahovať na dôchodcov, ktorí odpracovali viac ako 15 rokov a menej ako 30 rokov. Kaník navrhuje, aby pre všetkých dôchodcov platili rovnaké pravidlá.

Súvisiace články

Aktuálne správy