EKS chráni pred neserióznymi dodávateľmi, ale aj neplatičmi

Elektronicky kontraktačný systém (EKS) je v súčasnosti jediný plne elektronizovaný anonymný systém bez ľudského zásahu, ktorý automaticky generuje zmluvy na základe výsledkov súťaže, ktorá sa odohráva aukčným spôsobom v priamom prenose a pod neobmedzenou verejnou kontrolou. Už výsledky za prvé mesiace fungovania ukázali, že systém prináša podstatné odbúranie zbytočnej byrokracie, úsporu času a najmä úsporu verejných zdrojov.

Ako uviedla pre TASR Tatiana Behrová, poradkyňa ministra vnútra a koordinátorka projektu EKS, má systém okrem týchto vlastností aj ochrannú funkciu pred neserióznymi dodávateľmi, ale aj neplatičmi.

Objednávateľ totiž po splnení zmluvy vyhotoví v EKS s použitím Referenčného formulára referenciu a EKS referenciu vyhotovenú objednávateľom zverejní v Registri referencií. Ak sú dodávateľovi vyhotovené najmenej tri negatívne referencie od najmenej dvoch rôznych objednávateľov, EKS ho zaradí do zoznamu dodávateľov s kvalifikovanými negatívnymi referenciami tzv.black list trhoviska na obdobie 6 mesiacov. Ak počas zaradenia do zoznamu sú dodávateľovi vyhotovené ďalšie negatívne referencie, doba jeho zápisu v tomto zozname sa predlžuje o tri mesiace za každé ďalšie najmenej dve negatívne referencie od dvoch rôznych objednávateľov. Po uplynutí stanovenej doby EKS vymaže dodávateľa z black listu trhoviska.

Svoje práva má však aj dodávateľ, ktorý je oprávnený zaradiť objednávateľa na individuálny zoznam nežiaducich objednávateľov z dôvodu opakovaného (dva a viackrát) neuhradenia záväzkov po lehote splatnosti. Zaradenie daného objednávateľa na individuálny zoznam nežiaducich objednávateľov sa uskutočňuje na obdobie 6 mesiacov, pričom o zaradení na individuálny zoznam nežiaducich objednávateľov EKS daného objednávateľa oboznámi.

Súvisiace články

Aktuálne správy