Rusko a Čína podpísali rad dohôd o hospodárskej spolupráci

Ruskí a čínski lídri v piatok (8. 5.) podpísali celý rad dohôd o hospodárskej spolupráci. Ich súčasťou sú aj miliardové úvery na infraštruktúrne projekty v Rusku. Informovala o tom agentúra AP.
Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň hostil čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa v sobotu (9. 5.) zúčastnil na oslavách 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny. Putin a Si sa v piatok zúčastnili aj na podpísaní 32 kontraktov. Ich súčasťou je aj úver vo výške 300 miliárd RUB (5,27 miliardy eur) na výstavbu vysokorýchlostnej železničnej trate.
Ruský plynárenský koncern Gazprom podpísal s čínskou spoločnosťou CNPC memorandum o porozumení, ktoré sa týka výstavby plynovodu smerujúceho do Číny a predaja až 30 miliárd kubických metrov plynu. Detaily dohody sa však ešte musia dopracovať.
Putin po rokovaniach uviedol, že Moskva privíta, ak sa čínske firmy zapoja do rozvoja ropných a plynových polí Vankor na východnej Sibíri. Putin a Si tiež rokovali o ambicióznom čínskom projekte ekonomického pásu Hodvábna cesta, ktorého cieľom je podpora vývoja infraštruktúry v niekdajšej sovietskej strednej Ázii.

Súvisiace články

Aktuálne správy