Slovenská republika bola vlani vo výrobe elektriny sebestačná

Slovenská republika bola vlani vo výrobe elektriny sebestačná. "Spotreba elektriny v SR v roku 2014 stagnovala s mierne importnou bilanciou medzi spotrebou a výrobou elektriny," konštatuje sa v Správe o bezpečnosti SR za rok 2014, ktorú do pripomienkového konania predložil Úrad vlády (ÚV) SR.

Slovenská republika bola vlani vo výrobe elektriny sebestačná. „Spotreba elektriny v SR v roku 2014 stagnovala s mierne importnou bilanciou medzi spotrebou a výrobou elektriny,“ konštatuje sa v Správe o bezpečnosti SR za rok 2014, ktorú do pripomienkového konania predložil Úrad vlády (ÚV) SR.
Spotreba zemného plynu v SR v ostatných rokoch stagnuje. Domáca ťažba zemného plynu predstavuje málo významný objem, závislosť Slovenska od dovozu sa pohybuje stále na úrovni okolo 98 %.
Úplné prerušenie dodávok plynu do SR sa vlani nezaznamenalo. „Iba v období od septembra 2014 najvýznamnejší dodávateľ plynu na Slovensku zaznamenával krátenie denných dodávok od spoločnosti Gazprom Export, ktoré sa pohybovalo v rozsahu od 8 do 56 %. Ako príčina krátenia boli uvádzané technické dôvody, respektíve plnenie zásobníkov v rámci Ruskej federácie,“ spresnil ÚV.
V správe sa zároveň pripomína, že v septembri 2014 sa spustila komerčná prevádzka plynovodu Vojany – Užhorod, ktorým sa zabezpečuje preprava plynu na Ukrajinu cez hraničný bod Budince. Prepravná kapacita slovensko-ukrajinského plynovodného prepojenia je 27 miliónov m3 plynu denne. „Realizácia projektu prepojenia Slovenska a Maďarska bola ukončená a v súčasnosti prebieha obmedzená testovacia fáza,“ dodal ÚV SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy