SR uplatnením dohody o voľnom obchode s Ukrajinou iba získa

Dnešné vyhlásenie eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej, že EÚ nepodľahne tlaku Ruska o opätovné odloženie uplatňovania dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, treba vnímať v politickej rovine. Z čisto obchodného hľadiska bude voľný obchod s Ukrajinou pre Slovensko prínosom. Uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničný obchod v Bruseli.
Dohoda, ktorá obojstranne odbúra obchodné bariéry medzi Ukrajinou a krajinami EÚ, nadobudne účinnosť od 1. januára 2016. Ruská federácia naznačila, že z hľadiska jej záujmov by bol vhodnejší termín 1. január 2017, čo predstavitelia EÚ odmietajú.
Chovanec upozornil, že zóna voľného obchodu s Ukrajinou znamená, že sa zjemnia, prípadne celkom zrušia niektoré clá a kvóty na dovoz a vývoz výrobkov a služieb. Ukrajinci zatiaľ ťažia z výhod preferenčného správania sa EÚ, ktorá v snahe pomôcť Kyjevu jednostranne odpustila Ukrajincom clá. Od 1. januára 2016 však aj ukrajinská strana zavedie recipročné pravidlá pre krajiny EÚ a teda aj pre Slovensko.
„Pre nás to bude prínosné, lebo slovenskí exportéri budú môcť ľahšie exportovať na Ukrajinu,“ povedal Chovanec pre TASR. Pripomenul, že pre našu krajinu je pozitívne aj to, že hoci ukrajinské firmy profitovali z preferenčného prístupu EÚ, obchodná bilancia SR sa významne nezhoršila.
Chovanec zároveň dodal, že otvorenie obchodných vzťahov s ukrajinskými partnermi nepoznačí ani štruktúru obchodných tokov SR.
„Ten dopyt je rovnaký ako v iných častiach sveta – strojové zariadenia, automobily a produkty chemického priemyslu,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy