Česká republika podporuje uzatvorenie zmluvy TTIP medzi EÚ a USA

Česká republika je podporovateľom rozšírenia zóny voľného obchodu EÚ a ráta s uzatvorením Transatlantickej dohody o voľnom obchode (TTIP) medzi EÚ a USA. Uviedol dnes minister priemyslu a obchodu Českej republiky Jan Mládek v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničný obchod v Bruseli.
Minister pripomenul, že Českej republike sa doteraz vždy vyplatilo byť súčasťou zón voľného obchodu, či už to bola Stredoeurópska dohoda o voľnom obchode (CEFTA) alebo vstup do EÚ, kde je voľný obchod zaistený princípmi jednotného trhu. Z tohto hľadiska ČR podľa jeho slov víta podobnú zmluvu aj s USA, vrátane klauzuly o sporoch medzi investormi a štátom (ISDS).
„Bola by to multilaterálna dohoda, ktorá nahradí bilaterálne dohody a v našom prípade bude lepšie, ak zmluvu podpíšeme,“ povedal Mládek na adresu TTIP.
Na otázku. ako sa Praha stavia k návrhom eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej, ktorá navrhla modifikáciu klauzuly ISDS a vznik arbitrážneho súdu, Mládek pripomenul, že EÚ prikročila k ochrane investícií už pred TTIP. Túto novú politiku začal Brusel voči Kanade a Singapuru, kde sa prvýkrát objavila multilaterálna dohoda aj s klauzulou o ochrane investícií. Teraz je ambícia urobiť rovnaký krok aj s USA.
Minister zdôraznil, že Malmströmová predstavila zatiaľ iba akýsi koncepčný materiál, ktorý nešpecifikuje, ako by sa malo postupovať. Krajiny EÚ hľadajú spoločnú pozíciu, nemajú ešte pripravený záväzný dokument pre USA.
„Komisárka predniesla niekoľko vecí a jedna z jej myšlienok je dvojstupňový arbitrážny súd,“ uviedol Mládek. Dodal, že padol návrh, aby arbitri pre tento súd boli vyberaní z okruhu kvalifikovaných ľudí, zatiaľ je však predčasné sa k tomu vyjadrovať, kým sa nezrodí konečný návrh o ISDS. Minister zároveň spresnil, že česká vláda klauzulu ISDS podporuje, lebo to bude lepší právny stav ako súčasné dvojstranné zmluvy medzi ČR a USA.
Mládek priznal, že v EÚ sú krajiny, ktoré klauzulu ISDS v rámci TTIP nechcú, lebo majú pocit, že prípadné spory medzi investormi a štátom zvládne lepšie ich legislatíva a národný súdny systém.
Obavy Českej republiky sa týkajú najmä toho, či dvojstupňový arbitrážny súd pri sporoch o ochrane investícií nebude príliš komplexný a drahý pre malé a stredné podniky (MSP). Ocenil preto, že EÚ, ako naznačila komisárka Malmströmová, chce byť ústretová voči MSP a nevylučuje možnosť zriadenia samostatných arbitrážnych súdov, pre menšie prípady, s menej početným súdnym aparátom.

Súvisiace články

Aktuálne správy