EPH predloží záväznú ponuku na kúpu podielu v SE

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) podá záväznú ponuku na kúpu 66-% podielu Enelu v Slovenských elektrárňach. Potvrdil to dnes hovorca firmy Daniel Častvaj.
„EPH potvrdzuje, že pokračuje v účasti na procese predaja podielu, ktorý v spoločnosti Slovenské elektrárne vlastní talianska firma Enel. EPH podá záväznú ponuku,“ konštatoval v stanovisku pre médiá.
Vyjadrenie prišlo po tom, ako sa objavili informácie, že český energetický gigant ČEZ nepredloží ponuku na kúpu podielu od Enelu. Uviedol to dnes český finančný portál Patria.cz.
Dôvodom je okrem iného vyhlásenie slovenského premiéra Roberta Fica, že štát, ktorý vlastní menšinový 34-% podiel v elektrárňach, bude „aktívne blokovať“ ich predaj, pokiaľ nezíska garancie na dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Okrem toho má vláda záujem o väčšinový podiel v SE.
Talianska firma Enel sa rozhodla predať viaceré aktíva vrátane podielu v SE, aby získala peniaze na zníženie dlhu a podporu svojho rastu. Ponuky očakáva do 9. mája.
Okrem ČEZ sa medzi záujemcami o podiel v elektrárňach spomínal aj EPH, fínska spoločnosť Fortum a maďarský koncern MOL v konzorciu s maďarskou štátnou spoločnosťou MVM Group.

Súvisiace články

Aktuálne správy