Počet nových nezamestnaných v USA vzrástol len minimálne

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň stúpol len nepatrne a zostal v blízkosti 15-ročného minima. Naznačuje to, že tamojší trh práce aj naďalej posilňuje napriek slabému rastu americkej ekonomiky. Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom 2. mája zvýšil o 3 tis. na sezónne upravených 265 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, počítali s rastom na 280 tis. žiadostí. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, keďže zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami, klesol o 4 250 na 279 500, čo je najnižšia úroveň od mája v roku 2000.

Zo správy amerického rezortu práce ďalej vyplýva, že počet tých, ktorí poberali podporu dlhšie ako týždeň, v týždni končiacom 25. apríla klesol o 28 tis. na 2,23 milióna, čo je najnižšie od novembra v roku 2000. Signalizuje to, že stále viac dlhodobo nezamestnaných získava prácu.

Súvisiace články

Aktuálne správy