Globálne ceny potravín boli v apríli najnižšie od júna 2010

Index cien potravín, ktorý zostavuje Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo oslabil v apríli medzimesačne o 1,2 % na 171 bodov

Globálne ceny potravín klesli v apríli na najnižšiu úroveň za takmer päť rokov. Informovala o tom vo štvrtok Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Index cien potravín, ktorý FAO zostavuje na základe mesačných cenových zmien koša obilnín, olejnín, mliečnych produktov, mäsa a cukru, oslabil v sledovanom mesiaci oproti marcu o 1,2 % na 171 bodov, čo je najnižšia úroveň od júna v roku 2010. Ceny mäsa vzrástli prvýkrát od augusta minulého roka.

Ako uviedol ekonóm Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo Abdolreza Abbassian, najväčší vplyv na globálne ceny potravín bude mať výmenný kurz dolára. Dodal, že jeho pokles by mohol podporiť ceny potravín. Vysoká globálna produkcia, rast amerického dolára a nízke ceny ropy pomohli vlani obmedziť rast cien potravín. Index cien potravín z dielne FAO klesá už od apríla v roku 2014.

FAO predpokladá, že produkcie obilnín v roku 2015 klesne medziročne o 1,5 % na 2,509 mld. ton. Organizácie zároveň odhaduje, že v závere sezóny 2015/16 budú globálne zásoby obilnín v objeme 626,6 mil. ton.

Súvisiace články

Aktuálne správy