Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v marci vzrástli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v marci ožili a po dvoch mesiacoch poklesu vzrástli. To je dobrá správa, signalizuje totiž, že najväčšia ekonomika eurozóny smeruje k stabilnému rastu. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa najnovších údajov ministerstva hospodárstva objednávky na nemecké výrobky po úprave o sezónne vplyvy a infláciu sa v marci zvýšili o 0,9 % oproti februáru, keď medzimesačne klesli tiež o 0,9 %. Analytikov však tento výsledok sklamal, odhadovali totiž, že objednávky na nemecké produkty stúpnu v marci medzimesačne o 1,5 %.
V medziročnom porovnaní vzrástli objednávky na nemecké výrobky v marci o 1,9 %.
Štatistiky tiež ukázali, že domáci dopyt po nemeckých produktoch sa v marci zvýšil medzimesačne o 4,3 %, zatiaľ čo zahraničné objednávky stúpli o 1,6 %. Z toho objednávky z eurozóny vzrástli o 2,5 %, ale dopyt po nemeckých produktoch v štátoch mimo menovej únie klesol o 4 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že objednávky na kapitálové produkty z Nemecka sa v marci zvýšili medzimesačne o 0,9 %, dopyt po polotovaroch vzrástol o 1,3 %, ale objednávky na spotrebiteľské výrobky sa znížili o 2,2 %.
Európska komisia tento týždeň zverejnila jarné prognózy pre štáty bloku a podľa jej odhadu sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka zvýši tento rok o 1,9 % a v roku 2016 o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy