Eurokomisárka navrhuje zriadiť súd pre spory investorov

Cieľom tohto kroku je prekonanie rastúceho nesúhlasu s dohodou o voľnom obchode medzi EÚ a USA. Malmströmová navrhuje zriadiť "stály viacstranný investičný súd".

Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová navrhla zriadenie nového európskeho súdu, ktorý by sa zaoberal spormi vyplývajúcimi z medzinárodných obchodných zmlúv. Cieľom tohto kroku je prekonanie rastúceho nesúhlasu s dohodou o voľnom obchode medzi EÚ a USA. Malmströmová navrhuje zriadiť „stály viacstranný investičný súd“. Tým chce rozptýliť obavy z toho, že americké firmy by mohli napádať v súčasnosti platnú legislatívu EÚ, keď Brusel s Washingtonom uzavrú dohodu.

„Náš nový prístup zaisťuje, že nebude možné vynucovať od štátov zmenu legislatívy iba preto, aby poskytli spravodlivú kompenzáciu v prípadoch, keď sa usudzuje, že zaobchádzanie s investormi je nespravodlivé,“ povedala. Orgánom Európskeho parlamentu (EP) svoj návrh predstaví v stredu a vo štvrtok ho bude prezentovať ministrom obchodu EÚ.

Európa sa obáva, že americké nadnárodné spoločnosti budú využívať medzinárodnú investičnú arbitráž (ISDS) ako nástroj, prostredníctvom ktorého napadnú európske zákony v oblasti potravín, pracovného trhu a životného prostredia s tým, že obmedzujú voľný obchod.

Súvisiace články

Aktuálne správy