Rakúsky kancelár Faymann hodnotí TTIP a CETA kriticky

Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann hodnotí súčasný stav vyrokovanej dohody o zóne voľného obchodu medzi EÚ a USA (TTIP) kriticky. Rovnaký názor má aj na podobnú dohodu EÚ s Kanadou (CETA). Informuje o tom APA.
Osobitné práva pre koncerny pokladá za „nebezpečné“, lebo súkromnými arbitrážami by mohol byť rozvrátený právny štát. Faymann to povedal pre dnešné vydanie nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung. Skepticky sa pozerá aj na údaje o hospodárskom raste, ktoré by mohli priniesť obe zóny voľného obchodu.
Zjednotenie noriem a štandardov na vyššej úrovni je v každom prípade rozumné, ale to sa dá dosiahnuť aj bez arbitráže. Samotná hrozba žaloby by vytvárala tlak na politikov.
Prípad Meinl Bank, ktorá hrozí republike Rakúsko arbitrážnou žalobou o náhradu škody 200 miliónov eur, podľa Faymanna ukazuje, ako sa budú robiť pokusy o zneužitie súkromných arbitrážnych konaní. Meinl Bank je rakúskym finančným ústavom a nie nejakým súkromným investorom. „Žaloba na Rakúsko pred osobitným súdom nie je vlastne prípustná, ale okľukou sa dá aj napriek tomu dosiahnuť.
Kancelár pokladá za diskutabilné spolurozhodovanie hospodárstva pri regulácii prostredníctvom zákonov. Faymann uviedol, že „taký nástroj by mohol obmedziť možnosti štátu v tvorbe zákonov, a tým poškodiť demokraciu“.
Mandát Európskej komisie na vyrokovanie dohody o zónach voľného obchodu neznamená, že k výsledku nemajú čo povedať ostatní. Je to len mandát, aby predložili výsledky rokovania. „My nebudeme kupovať mačku vo vreci,“ zdôraznil rakúsky kancelár. K tejto téme ešte dodal: „Jeden dostal mandát, výsledok preskúma niekto ďalší a vysloví sa k nemu aj parlament“.
Zakázať slobodný obchod by nedávalo zmysel. „Niet sporu o tom, chceme dohody o voľnom obchode, ale bez ISDS,“ teda bez možnosti, aby o sporoch medzi investorom a štátom rozhodovali súkromné arbitrážne súdy.

Súvisiace články

Aktuálne správy