Nezamestnanosť v ČR v prvom kvartáli klesla

V období januára až marca sa miera nezamestnanosti v Česku podľa metodiky Medzinárodnej organizácie práce medziročne znížila o 0,8 percentuálneho bodu na 6,1 %.

Počet nezamestnaných v Českej republike sa v prvom štvrťroku tohto roka podľa metodiky Medzinárodnej organizácie práce (ILO) medziročne znížil o 40,7 tis. na 317 100. Medzi nezamestnanými bolo 161 900 žien. Výraznejšie klesol počet nezamestnaných žien (o 24,5 tisíca) ako mužov (o 16,2 tisíca). Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Miera nezamestnanosti v ČR v prvom štvrťroku podľa metodiky ILO bola na úrovni 6,1 % a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška klesla o 0,8 percentuálneho bodu. Najnižšia nezamestnanosť bola medzi vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi (2,7 %) a medzi ľuďmi s úplným stredným vzdelaním s maturitou (4,4 %). Najvyššia nezamestnanosť bola medzi ľuďmi so základným vzdelaním (24,3 %) a nadpriemerná bola aj medzi ľuďmi so stredným vzdelaním bez maturity (7,2 %).

Počet osôb, ktoré sú bez práce dlhšie ako jeden rok, sa v prvom štvrťroku tohto roka v Českej republike oproti januáru až marcu minulého roka znížil o 2,2 tis. na 144 900. Dlhodobo nezamestnaní tvorili v ČR 45,7 % z celkového počtu ľudí bez práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy