Rakúski Zelení žiadajú zmeny v dohode o voľnom obchode EÚ s USA

Organizácia Greenpeace Österreich nesúhlasí s návrhom nemeckého spolkového ministra hospodárstva Sigmara Gabriela, aby sa v rámci zóny voľného obchodu EÚ - USA (TTIP) zriadil samostatný arbitrážny súd.

Organizácia Greenpeace Österreich nesúhlasí s návrhom nemeckého spolkového ministra hospodárstva Sigmara Gabriela, aby sa v rámci zóny voľného obchodu EÚ – USA (TTIP) zriadil samostatný arbitrážny súd. Informuje o tom agentúra APA.
Zriadenie takého orgánu nepovažujú rakúski Zelení za vhodnú alternatívu k navrhovaným súkromným arbitrom, o ktorých sa hovorí v návrhu obchodnej dohody medzi ekonomickými gigantmi na oboch brehoch severného Atlantiku.
Zelení v dnes zverejnenom stanovisku navrhujú vytvoriť medzinárodný súdny dvor, „ktorý by zabezpečil suverenitu členov EÚ“.
Greenpeace Österreich žiada aj alternatívu k časti dohody o sporoch o investíciách (ISDS). Dožaduje sa zverejnenia Gabrielových návrhov a skončenia tajných rokovaní o plánovanej dohode o zóne voľného obchodu medzi EÚ a Spojenými štátmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy