Rastú aj klesajú: Pozrite si ako sa zmenili dane z príjmu vo svete a u nás

, businessinsider Foto: thinkstock

Dane zo mzdových príjmov sa globálne výrazne líšia. OECD nedávno zverejnila správu, v ktorej porovnáva daňové zaťaženie miezd, nielen vo vyspelých svetových ekonomikách.

Jednou z fráz, ktoré sa v správe opakujú, je aj tzv. "daňový klin". To je kombinácia daní z príjmov fyzických osôb spolu s daňami sociálneho zabezpečenia, ktoré platí zamestnanec aj zamestnávateľ, znížená o akékoľvek peňažné dávky získané daňovníkom. Inými slovami koľko percent celkových nákladov na prácu nedostane zamestnanec v čistej mzde. OECD vypočítala priemerné daňové zaťaženie pre rôzne typy rodín v každej z 34 krajín OECD.

Pozrime sa bližšie na to, ako daňové kliny zmenili priemerný plný úväzok medzi obdobím pred Veľkou recesiou a súčasnosťou. Krajiny s najvyšším priemerným daňovým zaťažením, ako je Belgicko (55,6 % z príjmov)  a najmenším ako je Čile (len niečo okolo 7 %) nedosiahli žiadnu zmenu medzi rokmi  2007 a 2014. Ostatné krajiny sa však výrazne posunuli. Daňové zaťaženie v Maďarsku kleslo o 5,5 percenta z 54,5 % v roku 2007 na 49,0 % v roku 2014. Írske daňové zaťaženie sa zvýšilo o 6 % z 22,2 % na 28,2 %.

OECD upozorňuje, že zmeny v daňových klinoch v posledných rokoch majú čoraz menej čo do činenia so zmenami v daňových sadzbách. Namiesto toho sa presúva podiel na zisku: pri krajinách s rastúcimi mzdami vidíme rastúce daňové zaťaženie, ako sa pracovníci migrujú od vládnej podpory do vyšších  daňových pásiem odvíjajúcich sa od vyšších príjmov.

Tu je grafika, ktorá zobrazuje pohyb priemerného daňového zaťaženia pracovníka na plný úväzok v každej krajine OECD medzi rokmi 2007 a 2014 ako ju zverejnil businessinsider.

Súvisiace články

Aktuálne správy