Britské firmy plánujú investovať 400 miliónov USD na Kube

Britské firmy plánujú investovať 400 miliónov USD (356,66 milióna eur) na Kube, a to do turistickej infraštruktúry, energetiky aj poľnohospodárstva. Vyplýva to z dohody, ktorú počas ekonomického fóra na Kube podpísali zástupcovia 32 britských firiem. Informovala o tom agentúra AFP.
Podľa kubánskych médií Briti sa okrem iných projektov budú podieľať aj na výstavbe nového golfového ihriska. Návšteve britskej delegácie predchádzala podobná misia amerických podnikateľov, ktorí majú tiež záujem zapojiť sa do projektov na Kube.
Po historickom zblížení Kuby a USA a normalizácii ich vzájomných vzťahov, ktoré americký prezident oznámil vlani v decembri, sa obe krajiny po desaťročiach vzájomného nepriateľstva snažia o obnovenie plných diplomatických vzťahov. Na komunistický ostrov tak mieria nielen z USA, ale aj z ostatných krajín tzv. Západu delegácie diplomatov aj ekonomických expertov, aby rokovali o vzájomnej spolupráci.
Kuba však ešte predtým, a to vlani v marci, schválila sériu daňových úľav pre zahraničných investorov, aby ich prilákala do krajiny.
V roku 2013 dosiahla hodnota vzájomného obchodu medzi Britániou a Kubou 168 miliónov USD. Z Británie vycestovalo na ostrov slobody viac turistov, ako z iných štátov Európy. Ročne navštívi Kubu zhruba 150.000 britských turistov.

Súvisiace články

Aktuálne správy