PSK sa obáva, že príde o prostriedky na opravu mostov

Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa obáva, že by mohol prísť približne o 1,17 milióna eur, ktoré získal zo štrukturálnych fondov na opravu štyroch poškodených mostov. Stavebné práce totiž meškajú.
V rámci rekonštrukcie mostov pri obciach Vyšný Žipov, Čabiny, Jabloň a Koškovce sa dnes konal kontrolný deň za účasti zástupcov zhotoviteľa stavby, spoločnosti Hant BA DS, a pracovníkov Správy a údržby ciest PSK. Potvrdil omeškanie projektov.
„Predpokladom preplatenia prostriedkov z Európskej únie je dodržanie termínu, to znamená, že napríklad tento most vo Vyšnom Žipove by mal byť dokončený do 30. júna tohto roka,“ uviedol dnes počas návštevy spomenutej obce poslanec zastupiteľstva PSK za región Vranov Ján Ragan (nezávislý). Obáva sa dôsledkov situácie v prípade, že sa práce nestihnú načas.
„Ak nebudú preplatené tieto prostriedky zo zdrojov EÚ, bude to veľmi vážna situácia, pretože most bude treba dokončiť, bude treba hľadať prostriedky na dokončenie a bude treba prijať právne kroky voči zhotoviteľovi. Bolo by veľmi zlé, ak by musel ísť tak veľký objem finančných prostriedkov z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja,“ doplnil Ragan.
Problém, ktorý rieši PSK, nie je ojedinelý. Poslanec pritom poukazuje na súčasnú platnú legislatívou. „Je to napríklad záležitosť zákona o verejnom obstarávaní. Zhotoviteľ nie je viazaný tým, že musí realizovať práce sám, spolieha sa na subdodávky a potom zistí, že je problém nájsť subdodávateľov. Možno sa treba taktiež zamýšľať nad mechanizmom čerpania prostriedkov z eurofondov, aby bol pružnejší a aby myslel aj na takéto situácie, aby SR, mestá a obce, samosprávne kraje neprichádzali o prostriedky kvôli tomu, že zhotovitelia nedodržia termíny,“ navrhuje Ragan.
Uvedená spoločnosť začala realizovať opravy mostov na sklonku marca tohto roka. Omeškanie prác zdôvodnila napríklad v prípade mosta vo Vyšnom Žipove pochybením zo strany vedenia tejto stavby. V nadväznosti na to posilnila v uplynulých dňoch jej kapacity a vykonala potrebné personálne zmeny. Stavby chce dokončiť v stanovenom termíne, čo si ale zrejme vyžiada niekoľko pracovných sobôt navyše.

Súvisiace články

Aktuálne správy