Fed naznačil, že možno počká so zvyšovaním sadzieb

Americký Federálny rezervný systém (Fed) by mohol so zvyšovaním sadzieb počkať do tretieho kvartálu tohto roku

Americký Federálny rezervný systém (Fed) v stredu zhoršil svoje hodnotenie pracovného trhu a ekonomiky USA. Americká centrálna banka tým naznačila, že so zvyšovaním úrokových sadzieb by mohla počkať do tretieho kvartálu tohto roka. Fed začal uplatňovať prístup, podľa ktorého je zvýšenie úrokovej sadzby možné na každom zo zasadaní, pričom rozhodnutie o prípadnom zvýšení úrokových sadzieb bude záležať výhradne od ekonomických údajov.

Údaje sa však zhoršujú. Rast americkej ekonomiky sa v prvom štvrťroku spomalil výraznejšie, ako sa očakávalo. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny medziročne posilnil iba o 0,2 %. Informovalo o tom v stredu americké ministerstvo obchodu. Išlo o prudké spomalenie v porovnaní so štvrtým kvartálom 2014, kedy ekonomika USA posilnila o 2,2 %. Ekonómovia predpokladali, že v prvom štvrťroku hospodárstvo USA vzrastie o 1 %. Tieto údaje ministerstvo zverejnilo iba niekoľko hodín pred zasadaním predstaviteľov Fedu.

Stále je možné, že Fed zvýši úrokové sadzby v júni, museli by sa však výrazne zlepšiť hospodárske údaje v nasledujúcich dvoch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy