Schválený návrh EÚ môže spomaliť vývoj pokročilých biopalív

Európsky parlament (EP) v týchto dňoch definitívne odhlasoval revíziu smerníc pre biopalivá prvej a druhej generácie. Skončil sa tak trojročný zápas o výšku záväzných cieľov pre biopalivá v jednotlivých členských štátoch EÚ.
Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Peter Kostík zo Združenia pre výrobu a využitie biopalív, slovenskí výrobcovia biopalív hodnotia revíziu smernice ako rozpačitú. Podľa jeho slov kľúčové body návrhu prenechala únia na rozhodnutie jednotlivých členských štátov, čo vytvára dojem, že si s nimi legislatívne nevie poradiť. Nové smernice nezohľadňujú zavedenú prax, do istej miery zneisťujú existujúce investície do výroby prvogeneračných biopalív a ďalšie investície do vývoja pokročilých biopalív.
Konvenčné biopalivá v súčasnosti predstavujú jediný komerčne dostupný spôsob znižovania emisií CO2 v doprave. Europarlament znížil záväzný strop pre konvenčné biopalivá, teda palivá vyrábané z poľnohospodárskych plodín, v celkovom objeme spotrebovaných motorových palív z pôvodných 10 % na 7 %. Zvyšné 3 % by si mali podeliť palivá z odpadových surovín alebo elektrina v doprave.
„Aby únia a Slovensko splnili emisné ciele, potrebovali by sme aspoň 8-% mandát. Pokročilé biopalivá sú totiž ešte v štádiu výskumu a kým sa zavedú do praxe tak, aby mohli nahradiť časť prvej generácie, potrvá to roky,“ zdôraznil Kostík.
Pre pokročilé biopalivá druhej generácie napríklad z rias, odpadu, biomasy a pod. bude platiť iba nezáväzný cieľ 0,5 %. Každý štát sa musí rozhodnúť a do 18 mesiacov od prijatia smernice stanoviť svoj národný cieľ pre pokročilé biopalivá. Ak sa niektorá krajina rozhodne nevyrábať ich vôbec, nemá žiadnu povinnosť zaviesť pokročilé biopalivá do praxe. Podľa Kostíka bez dohody a súčinnosti s ministerstvom hospodárstva a ostatnými zúčastnenými stranami o výške nezáväzného cieľa nemajú domáci výrobcovia serióznu istotu potrebnú na investície do výskumu druhogeneračných biopalív a do budovania výrobných kapacít.
Novinkou v smerniciach je vykazovanie a reportovanie nepriamych zmien vo využívaní pôdy, tzv. ILUC faktorov. Výrobcovia biopalív budú hlásiť eurokomisii odhadované množstvo emisií spôsobených zabratím pôdy v prípade, že by sa zem s vysokým obsahom uhlíka (napr. vzácne biotopy, mokrade) zmenila na pôdu pre pestovanie biopalivových plodín.

Súvisiace články

Aktuálne správy