Rosnefť údajne plánuje odčleniť plynárenský biznis do samostatnej dcérskej firmy

Ruská štátna ropná spoločnosť Rosnefť údajne plánuje odčleniť svoje plynárenské aktivity do samostatnej dcérskej firmy. S odvolaním sa na časopis Forbes o tom informoval spravodajský server Sputnik.
Ako uviedol Forbes, podľa jedného zo zdrojov oboznámených so situáciou sa „diskutovalo o plánoch odčleniť niektoré aktivity firmy“. Forbes dodal, že nová spoločnosť by sa mala volať Rosnefť Gaz. Očakáva sa, že šéfkou bude Vlada Rusakovová, ktorá v súčasnosti riadi plynárenské aktivity Rosnefti a ktorá do firmy nastúpila v apríli 2013. Dovtedy dlhé roky pôsobila v plynárenskom koncerne Gazprom.
Zástupcovia ropnej spoločnosti však tieto plány nepotvrdili. Ako uviedol viceprezident Rosnefti Michail Leontiev, rozhodnutie o prípadnom odčlenení plynárenských aktivít do separátnej dcérskej spoločnosti nepadlo.
Rosnefť je po Gazprome a firme Novatek tretím najväčším producentom plynu v Rusku. Na základe finančných údajov spoločnosti vyprodukovala firma v roku 2014 okolo 56,7 miliardy kubických metrov (m3) plynu a do roku 2020 má v pláne zvýšiť produkciu na 100 miliárd m3. Zisk oproti roku 2013 vzrástol o 72 % na 165 miliárd rubľov (2,98 miliardy eur).
Diskusie o prípadnom odčlenení plynárenského biznisu do samostatnej dcérskej firmy podľa Michaila Korčemkina z inštitútu East European Gas Analysis naznačujú, že spoločnosť sa pripravuje na zrušenie monopolu Gazpromu v oblasti vývozu plynu cez plynovodné siete do zahraničia. Zrušenie monopolu Gazpromu by umožnilo Rusku prekonať obmedzenia v takzvanom treťom energetickom balíčku Európskej únie.
Nová divízia Rosnefti by mohla v plnej miere využívať plynovod Opal, ktorý na území Nemecka nadväzuje na plynovod Severný prúd. „Plné využitie Opalu je najrýchlejším a zároveň najlacnejším spôsobom, ako znížiť tranzit plynu do EÚ cez ukrajinské územie,“ uviedol Korčemkin.

Súvisiace články

Aktuálne správy