Negatívne úrokové sadzby: Kto by uvítal zrušenie hotovosti?

, BBG;patria Foto: thinkstock

Negatívne úrokové sadzby sa šíri ako mor. Predstavy sporiteľov o tom, že banka im snáď dá nejaký úrok za to, že si u nej uložia svoje peniaze, sa tak začínajú javiť prinajmenšom ako naivné. V posledných mesiacoch sú negatívnych sadzieb plné európske finančné centrá.

Európska centrálna banka sa zúfalo snaží podnietiť rast depozitnou úrokovou sadzbou – 0,2 percenta. Švajčiarska centrálna banka má zo strachu, že posilnenie franku poškodí jej obchod, nastavenú depozitnú sadzbu na úrovni – 0,75 percenta. Tento týždeň sa priblížila negatívnej úrovni vôbec prvýkrát aj medzibanková sadzba Euribor, za ktorú si medzi sebou požičiavajú banky v eurách.

Bankám už vklady nevoňajú
Americká banka JPMorgan Chase nedávno oznámila niektorým svojim veľkým vkladateľov, že o ich peniaze už jednoducho nestojí. Samozrejme nie doslova, banka ich informovala, že od 1. mája bude účtovať "poplatok za utilizáciu súvahy" a to vo výške 1 % ročne z depozitu, ktorého výška prevyšuje sumu, ktorú klient potrebuje na bežnú prevádzku. To v podstate zodpovedá negatívnej depozitnej sadzbe. Cieľovou skupinou boli prevažne ďalšie finančné inštitúcie a niet divu, že tie z banky svoje peniaze sťahujú. A čuduj sa svete, to je presne to, o čo generálnemu riaditeľovi JP Morgan Jamiemu Dimonovi ide. Cieľom banky nie je nič iné ako zbaviť sa vkladov vo výške asi 100 miliárd dolárov. Zatiaľ sa jej to podarilo splniť približne na dvadsať percent.

Je to zvláštne, ale banky, ktoré vkladateľom predtým platili úrok, sa dnes zbavujú peňazí. Vstupujeme, ako sa zdá do novej éry prebytku, v ktorej niektoré banky neakceptujú depozitá s nadšením, ale milostivo sa podvolia peniaze akceptovať za podmienok, že sú klienti za toto privilégium ochotní zaplatiť. Nie je až tak výnimočným úkazom, keď sú sadzby negatívne v zmysle nižšie ako miera inflácie. Ak napríklad americká centrálna banka tlačí úrokové miery pod úroveň inflácie s cieľom podporiť rast, pre Američanov sú zrazu peniaze lacnejšie, lacnejšie si môžu požičiavať, je pre nich výhodnejšie nakupovať hneď, ako s kúpou otáľať. Ak ľudia príliš dlho čakajú, inflácia môže vyhnať ceny hore o viac, než dlhujú na úveroch. Inflácia inými slovami znižuje skutočné množstvo peňazí, ktoré dlhujú.

Hranica nuly
Negatívne nominálne úrokové sadzby, teda sadzby ešte pred zúčtovaním inflácie, sú už menej obvyklým javom. Teória vždy počíta s tým, že klienti radšej zoberú svoje peniaze a uložia si ich do súkromného sejfu alebo pod matrac radšej než aby platili banke úrok za to, že jej zveria svoje finančné prostriedky. Keď napríklad americký Fed zrazil v roku 2008 v boji proti najväčšej finančnej kríze od Veľkej depresie úrokovej sadzby dole, rešpektoval akúsi hranicu nuly. Túto pomyselnú hranicu vtedy Fed považoval za absolútne možné dno.

Zhruba počas posledného roka sa ukázalo, že hranica nuly nie je žiadnou dogmou. Zvlášť po tom, čo niektoré centrálne banky zistili, že ak vyberanie hotovosti a ukladanie je pre vkladateľa inde nákladné a nevýhodné, sú títo vkladatelia ochotní aj sadzby pod nulou jednoducho tolerovať. Investori potom môžu kupovať dlhopisy s negatívnym výnosom, ak uveria, že sadzby budú aj naďalej klesať, čím budú môcť nakoniec pri predaji realizovať zisk. Cena dlhopisu totiž rastie, keď jeho výnosy padajú. Navyše globálni investori sú pripravení investovať do národných cenných papierov s negatívnym výnosom, ak uveria posilneniu tamojšej meny.

Koniec oslobodzujúcej anonymity papierových peňazí
Vojna inovácií sa nevyhýba ani negatívnym úrokovým sadzbám a s kreatívnymi spôsobmi, ako hnať úrokové sadzby ešte hlbšie do negatívnych pásiem, akoby sa roztrhlo vrece. Hovorí sa dokonca aj o úplnom zrušení hotovosti. Názorový protiprúd sa však domnieva, že by mala hotovosť znovu nadobudnúť na význame a užitočnosti, aby sa práve ďalšiemu poklesu sadzieb do negatívnych pásiem predišlo. Vznikol by tak nový svet, v ktorom je hotovosť kľúčová.

Zrušenie papierových peňazí alebo snáď len obmedzenie fyzických bankoviek je pre veľa ľudí samozrejme neprijateľné a nepredstaviteľné. Koniec koncov peniaze nekryté zlatom sú jedna vec, ale čo  ekryté peniaze, ktoré existujú len v elektronickej podobe? Podľa mnohých by to znamenalo hlavne stratu súkromia. Vlády elektronické peniaze môžu ľahko dohľadať a kontrolovať. A hackeri dnes môžu také elektronické účty peňazí celkom ľahko vybieliť.

Kým budú pre klientov bánk, ktorí chcú vyberať vklady, k dispozícii papierové peniaze, bude stále existovať hranica, za ktorú banky nebudú môcť pri znižovaní úrokových sadzieb ísť. Od určitého bodu je totiž pre klienta výhodnejšie prenajať si na miliardy v hotovosti sklad a ozbrojené stráže, ktoré ho budú chrániť. Vo Švajčiarsku sa napríklad tlačia bankovky v hodnote 1000 frankov, ktoré sú užitočné pre veľké transakcie. Množstvo týchto veľkých bankoviek v obehu väčšinou vo Švajčiarsku vrcholí koncom roka a začiatkom roka naopak klesá o niekoľko percent. Tento rok, ale vplyvom negatívnych úrokových sadzieb toto množstvo začiatkom roka dokonca o percento vzrástlo.

Hotovosť obmedzuje moc centrálnych bánk
Citigroup toto obmedzenie vidí ako nežiaduce a jej ekonómovia navrhli tri možnosti, ako by centrálne banky mohli bojovať proti hotovosti. Papierové peniaze zrušiť úplne, zdaniť ich alebo oddeliť spojenie medzi papierovými peniazmi a rezervami centrálnych bánk. Zrušenie papierových peňazí by donútilo ľudí otvárať si elektronické účty, čo by uvoľnilo centrálnym bankám ruky a tie by tak mohli veselo znižovať úrokové sadzby, kým by to považovali za potrebné. Navyše by sa scvrkla aj šedá ekonomika.

Na druhej strane obhajcovia hotovosti navrhujú používanie hotovosti naopak zvýhodniť a navrhujú vznik takzvaných účtov hotovostných rezerv. Fyzická hotovosť by tak mala podobnú úlohu, ako v predchádzajúcej ére bankovníctva zlato.

Negatívne sadzby ako drsný liek
Negatívne sadzby ako liečba vzniknutých zdravotných ťažkostí ekonomiky? Je mätúce, ak ľudia musia platiť za to, že si sporia a naopak dostávajú zaplatené za to, že si požičiavajú. Pridať sa na stranu obhajcov či odporcov hotovosti dokážete podľa toho, nakoľko ste schopní dôverovať vláde. Na jednej strane stoja papierové peniaze ako barbarský prežitok, rovnako tak ako predtým John Maynard Keynes nazýval zlato. Čiže hotovosť ako ničiteľ monetárnej politiky a prostriedok, ktorý značne uľahčuje život kriminálnikom a daňovým podvodníkom. Na strane druhej je hotovosť ako forma tej najlepšej obrany ak veríte, že centrálne banky vedú vojnu proti sporiteľom alebo, že vláda bude kontrolovať vaše finančné záležitosti. Naliehavosť týchto otázok porastie s tým, ako sa budú sadzby dlhšie posúvať na pomyselnú druhú stranu za hranicu nuly.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy