Najslabším článkom bytového fondu v SR je nájomné bývanie

Najslabším článkom bytového fondu na Slovensku je nájomné bývanie, ktoré tvorí iba 3 % z celkového počtu bytov v SR. Príčinou tohto stavu je najmä skutočnosť, že nájomné bývanie bolo dlhodobo vnímané ako synonymum sociálneho bývania a spadalo do kompetencií samospráv obcí. Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Imrich Béreš, predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne (PSS), pre dobre fungujúci a vyvážený trh s bytmi je však rovnako dôležitá aj kategória komerčného nájomného bývania, ktorá na Slovensku prakticky chýba. Komerčné nájomné bývanie v iných krajinách prispieva k zvyšovaniu pracovnej mobility obyvateľov a zabezpečuje cenovo dostupné bývanie – takzvané štartovacie byty.
Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko okrem iného uviedol, že až 90,5 % bytov na Slovensku je vlastnícke bývanie, čo nás v rámci EÚ radí na popredné miesto. Poukázal však tiež na potrebu venovať sa viac výstavbe verejných nájomných bytov. Rezort vlani podporil bývanie dotáciami vo výške takmer 38 miliónov eur, čo oproti roku 2013 znamená 70-% nárast, pričom dotácie na nájomné bývanie sa zvýšili až o 103 %. Štátny fond rozvoja bývania poskytol úvery v rozsahu 177 miliónov eur, čo predstavuje nárast oproti roku 2013 o 14,8 %.
Podľa Palka je hlavným cieľom štátnej bytovej politiky zvyšovanie celkovej úrovne bývania. Pôjde najmä o zvyšovanie cenovej a fyzickej dostupnosti bývania vrátane nájomného bývania a obnovu existujúceho bytového fondu. Ako pripomenul, pripravuje sa aj legislatíva na realizáciu týchto zámerov.

Súvisiace články

Aktuálne správy