Hospodárenie SR bolo vlani pozitívne, naplnili sa však aj riziká

Eurostatom zverejnené čísla o vývoji hospodárenia rozpočtu SR za minulý rok prinášajú pozitívne správy. Vo svojej reakcii na utorkové (21.4.) údaje európskeho štatistického úradu to konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).
„Deficit na úrovni 2,87 % HDP je síce vyšší ako v roku 2013 a vyšší ako rozpočtovaných 2,64 % HDP, ale v kontexte rizík identifikovaných RRZ a zmäkčujúcich sa európskych pravidiel skôr dobrý výsledok,“ hodnotí fiškálna rada. Dlh Slovenska vlani klesol na 53,6 % HDP.
Schodok na vlaňajšej úrovni je podľa RRZ približne na úrovni priemeru krajín eurozóny, v prípade dlhu dosiahlo Slovensko jedenástu najnižšiu priečku. „Od krízy v roku 2009 sa podarilo Slovensku znížiť deficit o viac ako 5 % HDP a stabilizovať dlh pod hranicou 55 % HDP, čo nás radí medzi tie zodpovednejšie krajiny,“ konštatuje rada.
Na druhej strane však poukazuje na to, že v minulom roku nebola využitá príležitosť priblížiť sa viac k udržateľným verejným financiám, keďže tzv. štrukturálny deficit medziročne vzrástol o 0,9 % na úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Rada pripomína aj riziká v jednorazových príjmoch, na ktoré upozorňovala už skôr a ktoré nakoniec prispeli k nárastu deficitu o 1,3 % HDP. RRZ upozorňuje, že celkové negatívne vplyvy v rozpočte vlani dosiahli úroveň 2,4 % HDP, čo by bez dodatočných opatrení a pozitívnejšieho ekonomického prostredia zvýšilo deficit k hranici 5 % HDP.
„Udržanie rozpočtového schodku pod 3 % HDP sa podarilo najmä vďaka výrazne vyšším daňovým príjmom, nečerpaniu eurofondov a nepoužitiu časti rozpočtovanej rezervy na výdavky,“ vysvetľuje fiškálna rada. Hrubý dlh medziročne klesol aj vďaka zníženiu hotovostných rezerv, čistý dlh naopak podľa RRZ medziročne vzrástol.

Súvisiace články

Aktuálne správy