Ceny ropy v utorok klesli, zlato však posilnilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 22. apríla (SITA, Reuters) – Ceny ropy v utorok klesli po tom, čo koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou oznámila takmer po mesiaci náletov proti šiitským povstalcom v Jemene ukončenie vojenskej operácie. Uviedla tiež, že sa chystá v krajine spustiť novú operáciu s názvom Obnovenie nádeje, ktorá sa sústredí najmä na ochranu civilistov, boj proti terorizmu, či medicínsku pomoc obyvateľom Jemenu. Ceny tiež negatívne ovplyvnili očakávania ďalšieho rastu zásob ropy v USA. Podľa analytikov agentúry Reuters sa zásoby americkej ropy v minulom týždni zvýšili pravdepodobne už pätnásty týždeň v rade, a to takmer o 3 mil. barelov.

Britská ropa Brent oslabila o 1,37 USD na 62,08 USD za barel. Júnové dodávky ľahkej americkej ropy zlacneli o 1,27 USD na 56,61 USD za barel. Po skončení regulárneho obchodovania reagovali ceny ropy ďalším poklesom na správu Amerického ropného inštitútu (API), ktorá ukázala, že zásoby ropy v USA v minulom týždni vzrástli až o 5,5 mil. barelov. Aj napriek spomínanému poklesu cien však ropa Brent v apríli posilnila o takmer 12 % a americká ropa o asi 16 %.

Ceny zlata však v utorok vzrástli. Podporilo ich totiž oslabenie americkej meny. Spotová cena zlata do 17:56 GMT posilnila o 0,5 % na 1 202,90 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástla až na 1 204 USD. Júnové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 0,8 % na 1 203,10 USD za uncu. Na ceny zlata vyvíjali tlak očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) pripravuje zvýšenie úrokových sadzieb.

(1 EUR = 1,07 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy