Miera nezamestnanosti v marci klesla len v 23 z 50 štátov USA

Miera nezamestnanosti minulý mesiac klesla len v 23 z 50 štátoch USA, v 12 vzrástla a vo zvyšných 15 zotrvala na pôvodnej úrovni. Tento vývoj signalizuje, že americké firmy pribrzdili nábor nových ľudí a zároveň pokles počtu ropných vrtov priniesol výrazný úbytok pracovných miest v niektorých štátoch. Informovala o tom agentúra AP na základe údajov, ktoré dnes zverejnilo americké ministerstvo práce.
Podľa týchto údajov najviac pracovných miest zaniklo v marci v štátoch, v ktorých sa ťaží ropa, na čele s Texasom, kde firmy zrušili 25.400 miest.
Na druhej priečke v počte zrušených pracovných pozícií skončila Oklahoma, ktorá prišla o 12.900 miest, a Pennsylvánia stratila 12.700 pracovných pozícií.
Celkovo vytvorili zamestnávatelia v rámci celých USA v marci tohto roka 126.000 nových pracovných príležitostí, čo je menej ako vlani v rovnakom mesiaci.
Miera nezamestnanosti v Spojených štátoch sa však minulý mesiac udržala na úrovni 5,5 %, pričom najvyššiu nezamestnanosť zaznamenala Nevada, a to 7,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy