Podravka kupuje slovinskú firmu Žito za 33 mil. eur

Predaj potvrdili vo svojich samostatných vyhláseniach spoločnosť Žito a slovinská privatizačná agentúra SDH

Chorvátska potravinárska firma Podravka kúpi slovinskú spoločnosť Žito, ktorá patrí medzi najväčších producentov potravín v krajine, a to za 180,1 eura za akciu. Informovali o tom vo svojich samostatných vyhláseniach spoločnosť Žito a slovinská privatizačná agentúra SDH, ktorá predaj riadi. Podravka zaplatí za 51,55-percentný podiel v spoločnosti Žito 33 mil. eur a neskôr ponúkne v súlade so slovinskými právnymi predpismi za zvyšný podiel v spoločnosti rovnakú sumu.

„Proces bude uzavretý v nasledujúcich mesiacoch, keďže kupujúci musí ešte dostať súhlas od regulačných úradov,“ informovala SDH. Potravinárska spoločnosť Žito je na zozname 15 firiem, ktoré určila slovinská vláda v roku 2013 na privatizáciu. Zatiaľ sa podarilo uskutočniť štyri predaje.

Ďalšou zo spoločností je telekomunikačný operátor Telekom Slovenia. Slovinsko plánuje dokončiť rokovania o kúpe štátneho podielu vo firme s investičným fondom Cinven do polovice mája. Cinven je jediným záujemcom o kúpu podielu. „Rokovania s jediným uchádzačom pokračujú a očakávame, že proces bude uzavretý v polovici mája,“ uviedol v utorok šéf SDH Matej Pirc. Nemohol však povedať, či bude predaj dokončený alebo zrušený.

Telekom Slovenia je najväčšou z 15 firiem určených na privatizáciu. Trhová kapitalizácia podniku, ktorého väčšinovým vlastníkom je štát, predstavuje 765 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy