Žgrloš, alebo sporivý: Päť spoľahlivých indikátorov napovie, kedy to už preháňate

, yahoofinance Foto: thinkstock

Určite každého poteší, ak dokáže niečo usporiť, ale pri niektorých jedincoch to už hraničí doslova s lakomosťou. Kedy naše škrtenie už zašlo príliš ďaleko? Tu je 5 znamení, že to už preháňate.

Chcete ušetriť na vlastnom zdraví
Nikto nechodí s radosťou k lekárovi, radšej skúša samoliečbu prostredníctvom voľne predajných liekov. Ale keď už niekto znížiť dávky práškov na polovicu, lebo sa mu zdajú ceny liekov privysoké, mal by sa čo najskôr prebudiť. I keď je zdravotná starostlivosť neskutočne drahá, nemali by sme obetovať svoje zdravie, len aby sme niečo ušetrili. Ak ste chorí, nesprávna dávka lieku, alebo ignorovanie rád lekára, vedie len k ďalším a väčším problémom. Samozrejme aj drahším.

Plytvanie časom šetrí peniaze
Nemali by ste obetovať svoj čas a zdravý rozum, len aby ste dokázali ušetriť peniaze. Keď míňate  peniaze na gazdinú, pranie bielizne, alebo skutočného inštalatéra, ktorý dá do poriadku kvapkajúci kohútik, kupujete si tým pre seba na oplátku niečo hodnotné – čas.

Nie ste ochotní investovať do činností, ktoré vám robia radosť
K čomu je vám úspora peňazí, ak sa celý čas cítite mizerne? Mali by ste míňať peniaze na aktivity, a veci, ktoré majú pre vás nejakú pridanú hodnotu. Nedokážete nájsť kupón na nákup relaxačných aktivít v kúpeľoch? Nevadí. Aj keď zaplatíte plnú sumu, dostávate pridanú hodnotu v podobe aktivít, ktoré vás robia šťastnejšími. Na relaxáciu nemôžete dať cenovku.

Uprednostníte cenu pred kvalitou
Určite ste už v živote objavili niektoré veci, ktoré stoja za to, aby ste za ne pustili peniaze navyše. Choďte do toho a buďte márnotratní, pokiaľ ide o kvalitné topánky či oblek, ktorý vám vydrží niekoľko rokov. Raz za čas si dožičte slušné jedlo, nie len tie rýchle občerstvenia a vyprážané obedové menučka. Vaše telo si to zaslúži, aby vám vydržalo ešte niekoľko desiatok rokov, či nie?

Kupujete veci vyžadujúce opravu
Nech už je to na opravy extrémne náročná nehnuteľnosť, ktorú je jednoduchšie zbúrať ako zrenovovať, alebo len starý bicykel zo zberného dvora. Predstava, že si to dokážete opraviť svojpomocne bez toho, aby ste na rekonštrukciu minuli celý svoj majetok, vyznieva smiešne. Teda pokiaľ nie ste MacGyver. Týmto spôsobom síce dokážete ušetriť peniaze, ale vaše problémy sa len znásobia. Navyše po čase sa tak či onak rozhodnete obrátiť na služby profesionála, ktorý to po vás bude musieť dávať do kopy.

Súvisiace články

Aktuálne správy